Vesti
Politika

Vučić poručio Srbima na Kosovu: Videćete ko je vera, a ko nevera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija "slobodna i slobodarska zemlja", o kojoj ne odlučuje i u kojoj se ne pita niko drugi osim njenih građana, dodajući da su "retke zemlje koje mogu tom činjenicom da se pohvale".

Vučić poručio Srbima na Kosovu: Videćete ko je vera, a ko nevera
Ana Brnabić (Foto Tanjug/Rade Prelić)

"Sloboda je sveta, ali je svet i mir, najviše vrede zajedno“, rekao je Vučić, koji je položio venac na spomenik kosovskim junacima, u Kruševcu, navodeći da je Vidovdan „simbol veličine našeg naroda“.

On je rekao da mladim generacijama „ne smemo da ostavimo sukobe i moramo da ih završimo, da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt i budućnosti obezbedimo život“.

„Srpski narode na Kosovu i Metohiji, neka vam je srećan Vidovdan, neka vam je srećan praznik, poručujem vam – i danas i naveka videćete ko je vera i ko je nevera. Ko će da štiti, a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju“, napomenuo je Vučić.

Vučić je položio venac na Spomenik kosovskim junacima u centru Kruševca, koji Vidovdan obeležava kao Dan grada, a ove godine proslavlja jubilej šest i po vekova od osnivanja.

Povodom jubileja u Gradskoj upravi Kuševac održava se posebna sednica Vlade Srbije, kojoj prisustvuje predsednik Srbije.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023