Vesti
Politika

Vučić poručio Srbima na Kosovu: Videćete ko je vera, a ko nevera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija "slobodna i slobodarska zemlja", o kojoj ne odlučuje i u kojoj se ne pita niko drugi osim njenih građana, dodajući da su "retke zemlje koje mogu tom činjenicom da se pohvale".

Vučić poručio Srbima na Kosovu: Videćete ko je vera, a ko nevera
Ana Brnabić (Foto Tanjug/Rade Prelić)

"Sloboda je sveta, ali je svet i mir, najviše vrede zajedno“, rekao je Vučić, koji je položio venac na spomenik kosovskim junacima, u Kruševcu, navodeći da je Vidovdan „simbol veličine našeg naroda“.

On je rekao da mladim generacijama „ne smemo da ostavimo sukobe i moramo da ih završimo, da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt i budućnosti obezbedimo život“.

„Srpski narode na Kosovu i Metohiji, neka vam je srećan Vidovdan, neka vam je srećan praznik, poručujem vam – i danas i naveka videćete ko je vera i ko je nevera. Ko će da štiti, a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju“, napomenuo je Vučić.

Vučić je položio venac na Spomenik kosovskim junacima u centru Kruševca, koji Vidovdan obeležava kao Dan grada, a ove godine proslavlja jubilej šest i po vekova od osnivanja.

Povodom jubileja u Gradskoj upravi Kuševac održava se posebna sednica Vlade Srbije, kojoj prisustvuje predsednik Srbije.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021