Vesti
Politika

Vučić: Planiraju da hapse srpske policajce

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da kosovske vlasti žele da uhapse 26 policajca sa severa Kosova i još 15 osoba pod izgovorom da su učestvovali u korupciji i slično.
Vučić: Planiraju da hapse srpske policajce
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

"Oni žele da uhapse 26 srpskih pripadnika policije sa Severa KiM i još 15 lica, pod izgovorom da su učestvovali u korupciji i raznim sličnim stvarima, da bi Kosovska Mitrovica ostala nezaštićena i da bi mogli da urade najprljavije stvari protiv našeg naroda", rekao je Vučić.

Zatim bi, kako kaže, sledio završni čin pokušaja potpunog ovladavanja prostorom gde žive Srbi na KiM.

"Onda bi rekli – doveli smo vas pred svršeni čin kao Hrvati pre ’Oluje’", kaže Vučić.

Ističe da je Srbija o tome obavestila međunarodne institucije.

"To što Veselji govori o Nišu, Kuršumliji i drugim mestima - bilo bi dobro da dođe da vidim kako to izgleda i kako će to da mu uspe. A, Srbija će reagovati uzdržano, smireno, ali će sačuvati i zaštititi svoj svoj narod", rekao je Vučić.

Mržnja prema srpskom narodu

Komentarišući rezoluciju koju je Priština usvojila "genocidu Srbije", Vučić je rekao da neki narodi na Balkanu ne razumeju i ne mogu da pronađu put u budućnost.

"Jedini put koji vide jeste mržnja prema srpskom narodu, iako će uvek reći da je to protiv onih koji su činili zločine prema njihovom narodu. I ne mogu da se okrenu ni radu, ni poslu, trgovini, ekonomiji. Neki su samo obukli odela, i stavili kravate, i izašli iz šume i razumljivo je da na takav način govore", rekao je Vučić.

Ističe da ga brine to što su predstavnici Prištine počeli da se utrkuju u takvim izjavama.

"Problem je to što Evropa i svet nisu reagovali kada su formirali vojsku, kada su odbili da formiraju ZSO, kada su uveli takse reagovali su makar formalno, kada su svaki put optuživali Srbe za sve moguće zločine a nisu imali nijedan dokaz, držali su ljude u pritvoru a posle puštali... Sada ovo", rekao je Vučić.

Ističe da je Srbija upozoravala i na ovu rezoluciju i na donošenje drugih odluka zbog kojih svaki Srbin treba da se oseća uplašeno.

"Nisam tražio milost od vladika"

Govoreći o nedavnom sastanku u Patrijaršiji, predsednik Vučić je rekao da je na taj sastanak otišao na poziv patrijarha.

"To je za mene bila velika prilika i čast. Ja sam rekao da nisam došao da tražim bilo šta, ni milost niti saglasnost, niti bilo kakvu podršku, za razliku od drugih koji su vodile hajku protiv njih", dodao je Vučić.

Navodi da je pet puta rekao da je došao da odgovara na pitanja vladika.

Prema Vučićevim rečima, postoji jedan grupa vladika koja ima oprečne stavove.

"Ali sam se nasmejao jer neki od njih nisu nikada pročitali Rezoluciju 1244 i Briselski sporazum. Ja sam vadio ta dokumenta i pokazivao, i pokazivao šta smo sve uradili za KiM", dodao je Vučić.

Svi znaju da je sve što sam rekao tačno.

"Kao što je rekao vladika Ignjatije, mi se rađamo i umiremo sa Kosovomo, a vi predsedniče radite kao što radite", rekao je Vučić.

"Srbi bi rekli ’ne’ na referendumu"

Aleksandar Vučić kaže da je spreman da o KiM govorim u Skupštini, u bilo kom trenutku.

"Ja ne znam da li postoji poslanička mogućnost, ali sam apsolutno spreman i to bi za mene predstavljalo ne samo važnu obavezu, nego smatram da se odgovori i na spekulacije. Mogu da kažem da sam spreman za to odmah", istakao je predsednik Vučić.

Moraćemo da se davimo i gušimo u svojim problemima, izmišljajući kako nam je zamrznuti konflikt rešenje, a Albanci žele da reše problem, naveo je Vučić.

"Ja sam bio spreman da rizukujem mnogo toga, ali je to nemoguće u uslovima u kojima niko nije hteo da stane uz vas. Nikoga nisam hteo da plaćam i molim. Rekao sam da prihvatam volju naroda", kazao je Vučić.

Volja naroda je, kaže, važna, makar bila izražena i sa minimalnim procentom.

"Na referendumu bi Srbi rekli ’ne’, ali ja bih i dalje bio ’za’", naglasio je predsednik Vučić.

Kaže da se godinu dana vodi hajku protiv razgraničenja, a da oni koje je vode sada kažu da ne znaju o čemu se radi.

"Ali to su zamene teza i licemerje o kome je teško govoriti", istakao je predsednik Vučić.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021