Vesti
Politika

Vučić: Pažljivo analiziramo non-pejper

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Beograd otvoren za dijalog sa Prištinom, a da je kompromis jedino rešenje. Ističe da pažljivo analizira non-pejper o rešenju za Kosovo, ali da o detaljima ne može da govori.

Vučić: Pažljivo analiziramo non-pejper
Aleksandar Vučić (Foto Beta)

Vučić je poručio da ga plaši njegovo objavljivanje smišljena strategija nekih koji su po pitanju Kosova bliži stavovima Prištine, nego Beograda.

Na pitanje do kakvih se zaključaka stiglo analizom non-pejpera, i šta je za Srbiju prihvatljivo, Vučić je rekao da su delovi prihvatljiviji od Ahtisarijevog plana, ali da to ne žnači da je rešenje dobro.

"Komplikovano je sve to, ali ne bih sada o tome govorio, jer imam neke dodatne strahove koje ne bih da iznosim u javnost. Plašim se da je objavljivanje non-pejpera bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da ne može da potvrdi da je autorka non-pejpera izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove za Evropu i Aziju Angelina Ajnhorst jer je, kaže, uveren da to nije ona uradila.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021