Vesti
Politika

Vučić: Organi Srbije da učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost dogovoreno je da se uputi pismo Euleksu i Unmiku sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi ubistva lidera SDP-a Olivera Ivanovića, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić: Organi Srbije da učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

“Ono što smo na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost takođe dogovorili, upućeno je pismo organima Euleksa i Unmika sa našim zahtevom, ne željom, već zahtevom, da državni organi Republike Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije, zato što smo uvereni da bi učešće organa Republike Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Olivera Ivanovića“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je na konferenciji za štampu rekao da su “zločinci ostavili tragove“, i da je to razlog što Srbija traži aktivno učešće i pronalaženje počinilaca.

Ističe da je ubistvo Olivera Ivanovića za Srbiju teroristički akt, te da će tako biti i tretiran.

“Kada kažem teroristički akt, to znači da će nadležnost koju će uspostavit naši organi pripadati Tužilaštvu za organizovani kriminal i očekujemo da, ukoliko danas, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrene predistražni postupak, da dostavi zahtev za prikupljanje obaveštenja svim našim organima, MUP-u, Bezbednosno informativnoj agenciji i svim drugim organima“.

Vučić je obećao da će država Srbija učiniti sve i da će pronaći ubicu ili ubice Olivera Ivanovića.

“Nema ovlašćenje niti mogu da u ovom trenutku govorim o saznanjima kojima raspolažemo, ne bih da na taj način uopšte špekulišem, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce. Nadležni organi su tu da se tim poslom na ozbiljan i ogovoran način pozabave“.

Vučić je na konferenciji za medije u ime države Srbije, Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime uputio saučešće porodici Ivanović.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021