Vesti
Politika

Vučić: Odlučujući period kad je reč o KiM

"Pred Srbijom je odlučujući, svakako težak period kad je reč o Kosovu i Metohiji i očekujem pritiske", ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić: Odlučujući period kad je reč o KiM
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Vučić je rekao da "pozicija Srbije kada je reč o KiM nije laka ali da ćemo nastaviti da se borimo".

"Pred nama je period od narednih nekoliko meseci koji će biti svakako odlučujući i biće težak za našu zemlju i narod", upozorio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je rekao, očekuje takođe i velike i značajne pritiske. Ukazao je na nastojanja da se dođe do kompromisnog rešenja ali se, kaže plaši da "mnogi u svetu kao kompromis vide ono što je njihova volja i odluka".

"Na nama je da ne donosimo odluke na prečac", rekao je Vučić i dodao da ćemo videti šta se srpskom narodu nudi," da ćemo to sagledati i onda donositi odluke važne za budućnost našeg naroda", svakako samostalno, istakao je, kao i do sada.

"Da ćemo biti mnogo srećni, svakako nećemo", primetio je Vučić.

Gutereš dokazao da je zaslužio da bude na čelu UN

Izjavio je da Britanci, Amerikanci, Francuzi i svi drugi koji su priznali takozvanu nezavisnost Kosova već dugo vremena rade na tome da se na SB UN ne razgovara o KiM, ali je ukazao na izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je osudio ponašanje kosovske policije prema Marku Đuriću.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u vezi najava da bi Britanija, kada dođe na mesto predsedavajućeg SB UN, mogla da traži zatvorene sednice o KiM ili da njih ne bude u sadašnjoj formi, naveo da neke zemlje iz svog ugla misle da su posao završile.

U svakom slučaju, rekao je Vučić, od Rusije očekuje otvorenu podršku po tom pitanju.

Kako je ocenio, Gutereš je pokazao da je zaslužio da bude na čelu UN svojom nepristrašnošću i odgovornošću i podvukao da je to važna vest jer je zaista osudio ponašanje kososvske policije i doprineo time razrešenju svega što se desilo u Kosovskoj Mitovici.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021