Vesti
Politika

Vučić: Odlazak Unmika doveo bi Srbiju u tešku poziciju

"Odlazak Unmika sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Povodom pisma Niki Hejli ocenio je da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.
Vučić: Odlazak Unmika doveo bi Srbiju u tešku poziciju
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je, komentarišući inicijativu odlazeće američke ambasadorke pri UN Niki Hejli da se Unmik povuče sa Kosova, zamolio SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu.

"Zato što bi odlazak Unmika, kao i formiranje vojske Kosova, doveo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora, ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju", rekao je Vučić.

Naveo je da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

"Očigledno je da hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom.

Nada se da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodno-pravni poredak "kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu".

Vučić je rekao i da bi formiranje vojske Kosova predstavljalo veliki i gotovo nerešiv problem i za Srbiju i za region i apelovao na međunarodnu zajednicu, posebno SAD, da obrate pažnju na najave albanskih političara da će se to dogoditi do kraja godine.

"Molim i američke partnere da vode računa o tome. Oni su silni, jaki veliki, mi mali, ali kad vas neko satera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu vi morate sa sve četiri da se branite. Nemojte da nas dovedete u tu situaciju, da nemamo šta drugo da radimo nego da se štitimo", rekao je Vučić.

Istakao je da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji dozvoljava formiranje vojske Kosova, da to nije predviđeno ni Rezolucijom 1244, ni Briselskim sporazumom, niti dogovorom sa NATO-om i dodao da ne stoji argument da to dozvoljava kosovski Ustav.

"Zašto onda razgovarate sa Srbijom? Ustav Srbije to ne dozvoljava, ali mi o tome ni ne govorimo, već se pozivamo na međunarodne pravne akte", poručio je Vučić.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021