Vesti
Politika

Vučić: Od prepodnevnih sati kreće uklanjanje barikada

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je, nakon razgovora sa Srbima sa Kosova, da će od četvrtka u prepodnevnim satima krenuti uklanjanje barikada, ali da "nepoverenje nije uklonjeno".
Vučić: Od prepodnevnih sati kreće uklanjanje barikada
Barikada u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kim)

Kako je rekao, „imali su razgovor koji je bio sve, samo ne lak“.

„Ljudi su tražili da bude bez kamera, da bi mogli da kažu sve što misle, izneli svoje strahove, govorili o svemu. I o tome da sam im ja rekao posle referenduma, kada su zabranili glasanje, da ne brinu, da će sigurno moći da izađu na izbore, jer sam verovao strancima, lagali su me. Slagali su me i u julu, kada su rekli ‘pomozi oko ličnih karata, mi ćemo oko tablica’, pa smo imali novu krizu“, rekao je on.

Mišljenja je da smo „danas imali dobar dan za naš narod“.

„Ništa se loše nijednom Srbinu nije dogodilo danas. Dobili smo papire koji nama u formalno pravnom smislu nešto znače, moći ćemo da govorimo o pravu i pravdi, tuđim obećanjima. Nema loše stvari“, rekao je.

Pročitao je i zaključak štaba sa barikada u kome su navedene stvari koje oni zahtevaju, kako je rekao, i od njega kao predsednika i od države.

Zahtevali su, kaže, da imaju njegovu podršku za sve što sledi i kažu da „nemaju nikakvu veru u Kurtija“.

„Ukoliko se i dalje nastave hapšenja, zatvoriće sever Kosova zauvek, postaviće barikade koje nikad neće biti sklonjene, i koje će za Prištinu biti granica koju nikad neće preći. Traže obećanje da nikad neće biti priznanja KiM i da je KiM teritorija Srbije. Ja sam tražio od njih da poštuju i ono zbog čega sam došao da ih zamolim da krenu u uklanjanje barikada i pružimo šansu razgovoru, miru i poverenju“, kaže Vučić.

Dodao je da im ostaje da „veruju tim ljudima da će poštovati to što su rekli i sprečiti takvo ponašanje Kurtijevog režima“.

„Ako se to ne desi, sve što mogu da kažem je da, kao što sam i večeras rekao, kakvu god odluku da donesete, mogu i ne moram da se složim sa njom, vaša država će biti uz vas. Što se mene tiče, krenu li da hapse Srbe zbog barikada, sve što posle toga preduzmete, imaćete podršku države Srbije i moju ličnu podrpku“, kaže on.Ostale vesti

EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023