Vesti
Politika

Vučić: Očekujem da Priština uskoro pokuša preuzimanje trafo stanice Valač

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da prištinske vlasti uskoro pokušaju preuzimanje trafo stanice Valač, pod izgovorom naplate električne energije na severu Kosova, gde srpsko stanovništvo čini većinu.
Vučić: Očekujem da Priština uskoro pokuša preuzimanje trafo stanice Valač
Početku izgradnje brze saobraćajnice Dunavski koridor prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet Instagram)

Nakon svečanosti povodom početka izgradnje brze saobraćajnice Dunavski koridor, Vučić je rekao da očekuje da se to desi posle 6. novembra.

„Ja sam rekao da je moguće da se to desi od 6. novembra, zbog odnosa prema tamošnjim operaterima, tražeći razloge u tobožnjoj naplati električne energije na severu. Ali će pokušati to da iskoriste, gotovo sam siguran, u nekom trenutku za ostvarenje političkih ciljeva koje nemaju veze sa energetikom“, rekao je on.

Vučić je rekao da će Priština da izabere trenutak, ali da je on moli da to ne čini.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, u kojoj učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, Vučić je rekao da je to izvanredna inicijativa koja radi na ukidanju barijera za putovanje i trgovinu, odnosno na slobodonom protoku usluga i kapitala.

Podsetimo, Dragiša Mijačić iz InTER-a je pisao o problemu naplate električne energije na severu Kosova i mogućem izbijanju nove krize početkom oktobra.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022