Vesti
Politika

Vučić: Očekivana pobeda u Interpolu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je povlačenje kosovskog zahteva za članstvo u Interpolu, mala taktička pobeda.
Vučić: Očekivana pobeda u Interpolu
Aleksandar Vučić (Foto Kim arhiva)

On kaže da je očekivao pobedu.

"Ne volim te prevelike reči, da se radujemo, jer nismo strateški rešili problem. To je jedna mala taktička pobeda važna za nas. Mislim da bi taj rezultat bio nepovoljniji za njih nego prošli put", naveo je Vučić.

Znali su, kako je rekao, od početka da neće da uspeju, ali su mislili da će im trend biti povoljniji nego u Emiratima.

"Međutim, kada su shvatili da bi trend bio još nepovoljniji, kada su shvatili da je još veći broj zemalja ili uzdržan ili protiv nego prošli put, onda su od toga odustali. I to nije glupa odluka, jer sada njihovi građani neće moći da vide koliko su zemalja izgubili u međunarodnoj zajednici", naveo je srpski predsednik.

Generalna skupština: Povučena aplikacija Prištine

Informaciju o povlačenju aplikacije povrdila je u saopštenju i Generalna skupština Interpola.

Aplikacija Kosova povučena je uoči početka Skupštine, navodi se u saopštenju.

Garsija: Čile nije pozvao Prištinu

Predsednik parlamenta Čilea Ivan Flores Garsija kaže da njegova država nije poslala posebnu pozivnicu vlastima u Prištini za učešće na godišnjoj skupštini Interpola koja se ove godine održava u Santjagu.Ostale vesti

Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020