Vesti
Politika

Vučić: Obuzdajte Prištinu, Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje

Predsednik Srbije pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica na sever KiM. Aleksandar Vučić izdao naređenje da se Vojska Srbije stavi u stanje pune borbene gotovosti. Isto je učinilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Vučić: Obuzdajte Prištinu, Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Kako je rečeno Tanjugu u njegovom kabinetu, predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu.

Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10 sati.

Vojska Srbije i MUP stavljeni u stanje pune pripravnosti zbog upada specijalnih jedinica policije Kosova

Predsednik Srbije izdao naređenje da se Vojska Srbije stavi u stanje pune borbene gotovosti. Isto je učinilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije nakon upada jedinica na sever Kosova i Metohije. Ta informacija potvrđena je Tanjugu u MUP-u. RTS prenosi da je Srbija započela diplomatsku aktivnost s ciljem da međunarodna zajednica "smiri kosovske vlasti".Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021