Vesti
Politika

Vučić o zahtevu Prištine za prijem u NATO: Nimalo naivna situacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zahtev Prištine da postane članica NATO-a, nije ideja Albanaca sa Kosova, već njihovih lobista u SAD i EU, čime žele da nateraju četiri zemlje EU, koje su članice vojne alijanse, da priznaju nezavisnost Kosova.

Vučić o zahtevu Prištine za prijem u NATO: Nimalo naivna situacija
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug Miloš Milivojević)

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je moguće da Priština u trenutnoj situaciji profitira i ostvari svoje ciljeve, podsetio da je pre pola godine prvi put čuo za takvu ideju.

"Nije to ideja Albanaca sa Kosova, već njihovih lobista i nekih političara u SAD i EU. Zašto je to njima važno? Pod jedan, time žele da nateraju četiri zemlje EU, koje su članice NATO, da priznaju nezavisnost Kosova. Ne možete postati članica NATO ako niste država. To je način, ali i izgovor za deo zemalja da to prihvate i kažu moramo jer nemamo drugi izlaz", objasnio je on.

Kao drugi razlog naveo je pokušaj da se Srbija stavi pred svršeni čin, jer, kako kaže, tako neko želi da kaže "samo ste vi ostali da priznate Kosovo, i nemate izbora".

"Ne mogu trenutno da procenim koliko je realna opasnost, ali nimalo naivna situacija za nas. Ali moja poruka građanima je da koliko god njih prizna Kosovo, i šta god oni radili, za razliku od njih Srbija će se držati međunarodnog javnog prva, Povelje UN, poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja, a to je Srbija, ne nekakvo Kosovo. Što znači bez obzira na sve pritiske i ucene, na šta sve neko pomisli, Srbija će čuvati svoj teritorijalni integritet", poručio je on.

Istakao je da je moguće da narod izabere drugačije, i neke druge predstavnike koji će na drugačiji način da se ophode.

Podsetimo, ministar odbrane Kosova Armend Mehaj zatražio je juče hitno članstvo Kosova u NATO, te da Sjedinjene Američke Države uspostave stalnu bazu američkih snaga na Kosovu. On je putem objave na Fejsbuku pozvao sve države koje oklevaju da priznaju Kosovo, da to urade što pre.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023