Vesti
Politika

Vučić: O raspoređivanju vojske samostalno odlučujemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije bilo pripadnika Vojske Srbije na administrativnoj liniji, ali da mu, kao vrhovnom komandantu, ne pada na pamet ni da se bilo kome pravda i kada je bude bilo tamo.
Vučić: O raspoređivanju vojske samostalno odlučujemo
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što su mediji u Prištini pisali, a zatim demantovali sopstveno pisanje, da su vojska i žandarmerija "izašle" na administrativnu liniju.

Kako je rekao, vrhovni komandant je predsednik Srbije i on raspoređuje bezbednosne snage.

"Ne interesuje me šta pišu albanski mediji", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska oglednog stana za pripadnike službi bezbednosti.

Prema njegovim rečima, jedinica vojske i žandarmerije "slučajno nije bilo", ali se sigurno neće pravdati, bilo kome, ni kada ih bude.

"Naše jedinice raspoređivaćemo u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, politiku Srbije neće voditi ni mediji u Beogradu, a svakako ne oni u Prištini.

"Naš posao ćemo raditi u skladu sa Ustavom i interesima građana Srbije", poručio je Vučić.

Vučić: Kako da rešimo pitanje KiM kad druga strana to neće?

Govoreći o Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije rekao je da problem pitanja KiM ne može da se reši ako druga strana to ne želi.

"Bolje da taj problem rešimo, nego da ga ne rešimo. Ali ne možemo da ga rešimo ako druga strana ne želi da ga reši", rekao je Vučić novinarima na pitanje da li izazivanje sukoba na KiM sa kosovske strane može da ugrozi ekonomski napredak.

Vučić kaže da svakako ne predstoji lak period po tom pitanju, kao i da Vlada Srbije radi dobro i da su njen jedini problem loši odnosi sa Prištinom.

"Slušao sam izjavu Ramuša Haradinaja i valjda misle da bi za nas bila najveća čast da oni prihvate naše priznanje, da bi bili zadovoljni nama i onda stanete i vidite da tu postoje različite realnosti i svetovi. Međutim, neke izjave sa KiM su bile nešto malo bolje i ohrabrujuće i nadam se da će biti dovoljno pameti i da će takvi tonovi dominirati u budućnosti", rekao je Vučić.

Istakao je da će uskoro doći do novih razgovora, ali da još ne zna kada i kako.

Naveo je da svakako nestabilnost na KiM može da utiče na ekonomiju u zemlji, iako smo u prava četiri meseca imali privredni rast od 4,5 odsto.

Prema njegovim rečima, dobro je stanje i u poljoprivredi, a pšenica i kukuruz će imati pristojnu cenu ove godine.

"Ostaje (samo) dugoročni problem na KiM", dodao je Vučić.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020