Vesti
Politika

Vučić o Radoičiću: Mislite da sam lud i glup i da lažem?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je upitan da prokomentariše najnovije navode o Milanu Radoičiću i ubistvu Olivera Ivanovića.
Vučić o Radoičiću: Mislite da sam lud i glup i da lažem?
Aleksandar Vučič u Lapljem Selu (Foto Kim)

Iz Specijalnog tužilaštva je prethodno navedeno da zajedno sa kosovskom policijom rade na utvrđivanju uloge "biznismena" i potpredsednika Srpske liste u slučaju ubistva lidera GI SDP.

"Istražuju ulogu... Zar nisu istražili? Zar on već nije ubica? Šta sad istražuju? Zar on nije ubica? Pa mene su ubedili mnogi da je on ubica. Kako sad u Prištini istražuju njegovu ulogu? A već su ga unapred osudili mnogi mediji, političari i Rada sa Savskog venca, koju lažno predstavljaju kao Radu sa Kosova. Šta istražuju? Zar niste istražili? Lagali su sve kao i uvek. Da li vi mislite da sam lud i glup i da smem da lažem o nalazima srpske policije? Naravno da nisam", rekao je Vučić.

Dodao je da su "sve to njihove igre i priče u kojima je važno sve svaliti na Srbiju".

"Mi smo spremni da uhapsimo svakog Srbina za koga bilo ko iznese i najmanji dokaz da je umešan u ubistvo", naveo je Vučić.

"Portparol Kfora laže, ni ROSU ne može na sever"

Vučić je odbacio navode predstavnika za javnost Kfora da specijalne jedinice kosovske policije ROSU imaju pravo da ulaze na sever Kosova.

"Što se ROSU tiče, laže taj iz NATO-a što je rekao da je to moguće. Lično sam bio u NATO-u i znam šta smo se dogovarali i dogovorili – samo dve tačke", podvukao je Vučić u izjavi novinarima.

Kazao je da je tada pre svega i pričao o ROSU, jer tada nije ni bilo FIT-a i drugih jedinica i da je dogovor postignut kako bi se jasno definisalo ko može da uđe na sever, te da je uveden uslov za "duge cevi".

"Rekli smo tada da postoje dva uslova za njihov ulazak, a ona su kumulativna. Prvi je odobrenje NATO-a, a drugi odobrenje lokalnih vlasti. To što se prave blesavi u NATO-u, i Albanci se prave blesavi oko svega što su potpisali. To nije prvi put", konstatovao je Vučić.

Ukazao je da se prave "blesavi" i oko Rezolucije 1244, koja postoji u pisanoj formi i koja je dokument najvećeg organa sveta.

"Nemaju pravo da ulaze, što nama ostavlja pravo i mogućnost da gledamo da radimo u skladu sa formalnopravnim i materijalnim normama", poručio je predsednik.Ostale vesti

Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023
Protest ispred zgrade Skupštine Srbije
Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.
  • 02.02.2023