Vesti
Politika

Vučić o Popoviću: Trebao je da se konsultuje s premijerkom

Predsednik Aleksandar Vučić smatra da je Nenad Popović kao ministar trebalo da se konsultuje s premijerkom po pitanju Kosova, ali je uveren da nije imao zle namere.
Vučić o Popoviću: Trebao je da se konsultuje s premijerkom
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Vučić je tako komentarisao izjavu Popovića da je Briselski sporazum mrtav, uz opasku da na takve izjave ima pravo kao šef stranke, ali da je kao ministar trebalo da se konsultuje sa premijerkom Anom Brnabić koja mu je, kao članu svoje vlade, zamerila na toj izjavi.

Na pitanje da li stav ministra Popovića narušava stabilnost vlade, Vučić je rekao da uvek podržava Anu Brnabić i da "će sve biti u redu".

„Rekao je da je Briselski sporazum mrtav. Da li je mrtav ili ne, nije na njemu kao članu vlade da procenjuje. Da li smo završili sa evropskim integracijama, nije njegovo da procenjuje kao član vlade, već samo kao lider partije. Ali, pošto je član vlade trebalo je da se konsultuje“, objasnio je on.

Vučić je podvukao da se razgovorom može sve rešiti, kao i uvek.

Kritikovao je licemerje kod onih, kako kaže, koji bi da govore kako bi neko da štiti Ustav ili ne, a koji najgore govore o Popoviću.

„Samo bi da nađu da ima sukoba, pukotina i problema... Život nosi sa sobom i različite stavove, a važno je da sednete i razgovarate“, poručio je on.

"Čekajte, da vidite kome će Albanci da prave spomenik sledeće godine", rekao je Vučić komentarišući navode Srpskog telegrafa da je Vuk Jeremić 2005. godine od Rusije tražio da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše navode tog lista, rekao da svi ljudi u Srbiji, ako hoće da budu pošteni pred sobom, sve znaju i sve razumeju.

"Čekajte da viditi kome će od Srba Albanci da prave spomenik u Prištini i budite sigurni da to neću biti ja, već neko drugi, pozivajući se, pre svega, na odluke Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine", naveo je Vučić.

On je rekao da Srbi neretko vole da obmanjuju sebe, posebno u prilikama kada ne snose odgovornost i ne moraju o nečemu da odlučuju.

"Kad ne snosite odgovornost, lako je da se ponašate neozbiljno. Ja to sebi ne mogu i ne želim da dozvolim", rekao je Vučić i dodao da je, s druge strane, generalno kritika pošteđen samo onaj ko ne radi i ne govori ništa.

Vučić kaže i da "svi znaju šta su pojedinci radili 17. marta, kad se dogodio pogrom na KiM, kao i 2008. kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, kao i narednih godina..."

"A, radili su uglavnom ništa ili ’u korist svoje štete’", primetio je Vučić.Ostale vesti

Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020