Vesti
Politika

Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Vučić (Foto arhiva Kim)

Upitan da li trpi pritiske, pošto se najavljuje samit u Parizu o Kosovu, i koji su mogući scenariji za nastavak dijaloga, te kakva će biti platforma Beograda, Vučić je rekao zaštita nacionalnih interesa.

"Kao i do sada, da štitimo naše nacionalne i državne interese, i da pokušamo da uradimo sve što možemo da uradimo za naš narod na KiM. Pri tom, razumevajući težinu naše pozicije i boreći se za to da ne budemo krivci za nepostojanje dijaloga," rekao je Vučić gostujući na RTS.

Vučić kaže da će se srpska strana u skladu sa tim ponašati i u odnosima sa svima sa kojima razgovara.

"Jasno je da razgovaramo i pregovaramo de fakto sa zapadom, a ne sa Albacima", rekao je Vučić i dodao da već sedam godina trpi pritiske kako će do kraja godine navodno biti potpisan obavezujući sporazum.

Upitan da li vidi rešenje, Vučić kaže da ga ne vidi.

"Kada sam ga video, svi su mi skočili za vrat u zemlji i inostranstvu, udarali su iz sve snage...Samo nisam čuo bilo koji drugi predlog. Ali, to da priznamo nezavisno Kosovo tako da Srbi na KiM niko nema ništa, slobodno zaboravite".

Kaže i da podiznje optužnice protiv Tačija i Veseljija i eventulne promene na čelu prištinskog pregovaračkog tima nemaju nikakve veze sa budućnošću dijaloga.

Vučić: Oni su moćni i jaki, ali mi ćemo se boriti

Vučić je rekao večeras da je on predsednik male zemlje, ali da mora da se bori za svoj narod i svoju zemlju.

Vučić je to rekao za RTS komentarišući ocenu Tima Džude da će dijalog Beograda i Prištine biti oslabljen, jer obe stane nemaju jednako jake pregovarače i da je Hoti "politički patuljak" u odnosu na njega, kao iskusnog pregovarača.

"Ja jesam iskusan pregovarač, a mali čovek sa Balkana, koji ne može da stigne da odgovori ni na sva pitanja na RTS, a kamoli velikanima kao što su Hoti i Tači, a da ne pričam o zapadnim velikanima", kazao je Vučić i dodao:

"Pustite da se mi klatimo na vetrometini i da pokušamo nekako da preživimo", rekao je i dodao da su svi oni mnogo veći i mnogo važniji od nas, jer imaju podršku Nemačke i Amerike.

Navodi i primer da Nemica iz Zelene partije kaže da će do kraja godine biti priznanje.

"Mnogo su veliki i jaki, a mi smo mali, ali, koliko god da smo mali moramo da se borimo za svoj narod i svoju zemlju", ističe predsednik Srbije.Ostale vesti

Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje Vlade
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi, međutim, nije precizirao da li će u tome dobiti podršku i drugih političkih stranaka na Kosovu.
  • 06.08.2020
Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020
Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020