Vesti
Politika

Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Vučić (Foto arhiva Kim)

Upitan da li trpi pritiske, pošto se najavljuje samit u Parizu o Kosovu, i koji su mogući scenariji za nastavak dijaloga, te kakva će biti platforma Beograda, Vučić je rekao zaštita nacionalnih interesa.

"Kao i do sada, da štitimo naše nacionalne i državne interese, i da pokušamo da uradimo sve što možemo da uradimo za naš narod na KiM. Pri tom, razumevajući težinu naše pozicije i boreći se za to da ne budemo krivci za nepostojanje dijaloga," rekao je Vučić gostujući na RTS.

Vučić kaže da će se srpska strana u skladu sa tim ponašati i u odnosima sa svima sa kojima razgovara.

"Jasno je da razgovaramo i pregovaramo de fakto sa zapadom, a ne sa Albacima", rekao je Vučić i dodao da već sedam godina trpi pritiske kako će do kraja godine navodno biti potpisan obavezujući sporazum.

Upitan da li vidi rešenje, Vučić kaže da ga ne vidi.

"Kada sam ga video, svi su mi skočili za vrat u zemlji i inostranstvu, udarali su iz sve snage...Samo nisam čuo bilo koji drugi predlog. Ali, to da priznamo nezavisno Kosovo tako da Srbi na KiM niko nema ništa, slobodno zaboravite".

Kaže i da podiznje optužnice protiv Tačija i Veseljija i eventulne promene na čelu prištinskog pregovaračkog tima nemaju nikakve veze sa budućnošću dijaloga.

Vučić: Oni su moćni i jaki, ali mi ćemo se boriti

Vučić je rekao večeras da je on predsednik male zemlje, ali da mora da se bori za svoj narod i svoju zemlju.

Vučić je to rekao za RTS komentarišući ocenu Tima Džude da će dijalog Beograda i Prištine biti oslabljen, jer obe stane nemaju jednako jake pregovarače i da je Hoti "politički patuljak" u odnosu na njega, kao iskusnog pregovarača.

"Ja jesam iskusan pregovarač, a mali čovek sa Balkana, koji ne može da stigne da odgovori ni na sva pitanja na RTS, a kamoli velikanima kao što su Hoti i Tači, a da ne pričam o zapadnim velikanima", kazao je Vučić i dodao:

"Pustite da se mi klatimo na vetrometini i da pokušamo nekako da preživimo", rekao je i dodao da su svi oni mnogo veći i mnogo važniji od nas, jer imaju podršku Nemačke i Amerike.

Navodi i primer da Nemica iz Zelene partije kaže da će do kraja godine biti priznanje.

"Mnogo su veliki i jaki, a mi smo mali, ali, koliko god da smo mali moramo da se borimo za svoj narod i svoju zemlju", ističe predsednik Srbije.Ostale vesti

Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020
U Severnoj Mitrovici sedam biračkih centara
Na predstojećim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, 29. novembra, građani će glasati na ukupno 27 biračkih mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.
  • 27.11.2020
Skupština u Prištini nije usvojila rezoluciju o nestalima
Skupština u Prištini nije usvojila predlog Rezolucije o nestalima iz interpelacije premijera Avdulaha Hotija, na zahtev narodne poslanice Sarande Bogujevci.
  • 27.11.2020
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
  • 27.11.2020
Hoti: Neću podneti ostavku
Posle objavljivanja pojedinih medija na albanskom jeziku da će kosovski premijer podneti ostavku, to je demantovao sam Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu.
  • 27.11.2020