Vesti
Politika

Vučić o izveštaju EP: Nema gorih secesionista od 22 članice EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Davosu oštro kritikovao najnoviji izveštaj Evropskog parlamenta, rekavši da su oni koji usvajaju takve dokumente "bezobrazni i bezobzirni" jer imaju dvostruke standarde u vezi sa secesionizmom.

Vučić o izveštaju EP: Nema gorih secesionista od 22 članice EU
Vučić u Davosu (Foto Fonet,Milica Vučiković)

Povodom Izveštaja o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike za 2022. godinu, koji je Evropski parlament danas usvojio, Vučić je srpskim medijima rekao da je reč o "neverovatnim zaključcima", izrazivši rezigniranost zbog delova koji se odnose na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Naveo je da se u tom dokumentu "osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od Srbije koji uključuju nelegitimne blokade, nasilne napade i pretnju vojnom akcijom", kao i da je usvojen amandman u kojem se osuđuje secesionistička retorika i aktivnosti u BiH i poziva na usvajanje sankcija protiv zvaničnika trećih dražava koji pružaju podršku secesionističkim politikama u toj zemlji.

"A ima li gorih secesionista, odnosno podržavalaca secesionističkih politika od onih koji pozivaju na to, baš te 22 zemlje Evropske unije (koje su priznale Kosovo), ima li gorih secesionista od njih? Pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku", kazao je Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je rekao da će se u petak u Beogradu sastati sa predstavnicima Nemačke, Francuske, Italije, SAD i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, navodeći da očekuje "veoma, veoma težak razgovor".

"Pred nama su veoma teška vremena, to kažem posebno imajući u vidu (današnji) razgovor sa Lajčakom. Ovde niko ne želi da čuje ili da vidi da postoji drugačiji pogled. Jedino ih zanimaju sankcije, nezavisno Kosovo, nema protivljenja ničemu, ko se protivi, taj je naš protivnik", naveo je.

Dodao je da je pred Srbijom "odlučujuća, odsudna" godina, "jedna od najtežih u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu".

Vučić je rekao i da će se državni vrh Srbije "najkasnije u ponedeljak" obratiti javnosti da saopšti "šta se od Srbije očekuje i po pitanju Kosova i uvođenja sankcija Rusiji".

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je sporazum Beograda i Prištine moguće postići u narednih nekoliko meseci, Vučić je rekao da "može i prekosutra, ako Kurti odustane od secesionističkih zahteva".Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023