Vesti
Politika

Vučić: Ništa od priznanja Kosova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da "neće biti ništa od priznanja Kosova", kada je reč o stavu Beograda.
Vučić: Ništa od priznanja Kosova
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Vučić je, odgovarajući na pitanje albanskih novinara kada će doći u zvaničnu posetu Prištini, konstatovao da mu isto pitanje svaki put postave, aludirajući na to kada će Srbija da prizna Kosovo.

"Srpski premijer obilazi različite delove Kosova. Ponovo ću obići manastir u Gračanici, Laplje Selo, Kosovo Polje, razgovaraću sa ljudima. Uvek sam spreman da razgovaram i sa Albancima", rekao je Vučić.

Na upadicu novinara da će inaugiracija kosovskog predsednika biti u petak i da bi Vučić mogao da dođe u zvaničnu posetu Prištini, premijer Srbije je odgovorio da neće biti ništa od toga, "niti će toga dugo biti".

Na komentar da bi posle predstojećih izbora na premijersku funkciju mogao da dođe neki političar opozicije, koji bi priznao Kosovo, Vučić je odgovorio da mogu tome da se nadaju.

"Možda vam se ti snovi i ostvare. Nemam ništa protiv, nadajte se, možda vam se to desi, ali ne bih se mnogo kladio na to", poručio je Vučić.

Ima li u Banjskoj makar kamen koji je Mustafa "uložio"


Brisel je mesto gde treba da se razgovara o imovini, a mi nismo i nećemo prihvatiti ultimatume Prištine, niti zelimo da ih mi njima upućujemo, poručio je Vučić.

Vučić je, na pitanje novinara kako komentariše izjavu kosovskog premijera Ise Mustafe da ne želi da razgovara sa Beogradom o državnoj imnovini na Kosovu, rekao da Srbija želi da razgovara i da je rezlutat razgovora i dogovora uvek bolji od jednostranih odluka.

“Ako bi mi Mustafa pokazao ovde u Banjskoj, kada već pričate o državnoj imovini, jedan kamen koji je on uložio, da mi pokažete taj kamen, jer ja bih mogao da vam pokažem kamenje koje sam čak i ja uložio, onda bih i mogao da razmislim o njegovom stavu”, rekao je Vučić.

Na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština Vučić je odgovorio da je važno da se ispoštuje Briselski sporazum, čijih šest od 15 tačaka se odnosi na ZSO.

Istakavši da veruje da će Priština ispuniti svoje obaveze, premijer je podsetio da je na Briselski sporazum i druge dogovore stavljen potpis kosovskih zvaničnika.

"Ja kada stavim potpis, onda to znači da će biti ispunjeno. Mi držimo i svoju reč, a kamoli potpis. Verujem da će i međunarodna zajednica gledati da poštuje sebe, jer oni su posredovali razgovoru, i u njihovom prisustvu smo 25. avgusta potpisali nova četiri sporazuma" naglasio je Vučić.

On je dodao da je na vladi u Prištini da donese odluku kada će da poštuje ono što je sama potpisala.

“Mi želimo da to urade što pre, ali ne možemo da preduzimamo nikakve korake, jer je to njihova obaveza, a ne naša”, rekao je Vučić.

Premijer je upitao zašto su uopšte neki učestvovali u razgovorima i potpisivali sporazume ukoliko Ustavni sud to može da blokira.

"Ja kada razgovaram, ja predstavljam Vladu Srbije, i to se podrazumeva da ono što smo potpisali i ispunimo, a ako sa nekim pregovramo, a onda taj potpis ne znači ništa, što smo onda gubili vreme, odlazili u Brisel, dogovarali, i onda kažete puj pike ne važi”, upitao je Vučić.

Premijer je poručio da , kao što se ne plaši ni bombi niti rafala, da Srbija neće ni zbog takvog stava Kosova "da plače", već će imati rešenje za svoj narod.Ostale vesti

RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020
Server: Grenelov spektakl za šefa
Sporazum u Vašingtonu nije ozbiljan, značajniji je onaj iz Brisela od pre osam godina, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Po mišljenju Danijela Servera, američkog stručnjaka za Balkan, potpis u Beloj Kući je “Grenelov politički spektakl za njegovog šefa”.
  • 23.09.2020
Nakon Vašingtona kosovske institucije na velikom ispitu
“Živimo u svetu sistemske, planirane i ciljane diskriminacije, kako bi se demotivisala vera običnog čoveka da je ovde moguće zasnovati normalan život”, smatra Stefan Filipović ispred Centra za mir i toleranciju. Direktor NVO ACDC Dušan Radaković i Ognjen Gogić ispred Aktiva navode da su kosovske institucije nakon potpisanog spozuma u Vašingtonu na velikom ispitu, te da je rad na unapređenju međuljudskih odnosa na Kosovu stavljen u drugi plan. 
  • 23.09.2020
Đurić upoznao delegaciju DFC sa potencijalima na Kosovu
Na sastanku sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić govorio je o potencijalima za ekonomska ulaganja na Kosovu, posebno u većinski srpskim sredinama.
  • 23.09.2020
Mihajlovićeva sa degacijom DFC
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), a razgovaralo se o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.
  • 23.09.2020
Lajčak: EU podržava dijalog BG i PR
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  juče je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske i državnim sekretarom za evropske poslove Češke o dijalogu Beograda i Prištine. "EU podržava dijalog Beograda i Prištine", poručio je Lajčak.
  • 23.09.2020