Vučić: Niko neće ići u Brisel dok Priština ne povuče odluke

Jasno je da Srbija želi dijalog, ali on će se nastaviti kada Priština povuče sve svoje protivpravne odluke, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da se niko od naših predstavnika neće pojaviti u Briselu dok to ne bude učinjeno.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vučić sa Mogerini (Foto N1)

Vučić je za RTS, posle nove runde dijaloga sa Prištinom, rekao da Srbiju čekaju teški dani u politčkom smislu.

"Proteklih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su, suprotno sporazumu CEFTA, doneli odluku da povećaju tarife na robu iz Srbije za 10 odsto, što je EU osudila, ali se niko nije preterano uzbudio", rekao je Vučić.

Njihova odluka ostaje na snazi, a Priština govori i o formiranju vojske i uspostavljanju jednog garnizona na severu, napomenuo je Vučić.

Vučić je potvrdio da će u Parizu, na ceremoniji obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prema njegovim rečima, sada Srbija protivpravno pokušava da se izbaci iz elektromreže na severu Kosova, i to rade Evropljani, a ne Albanci.

U nacrtu energetskog sporazuma, pojasnio je Vučić, bilo je jasno dogovoreno da će, kada se formira Zajednica srpskih opština, na severu biti osnovane dve mešovite kompanije koje će biti prenosnik do albanskog operatera iz Prištine.

"Iako krivicom Prištine i dalje nema ZSO, oni sada nama hoće da otmu pravo da trasnferišemo struju, da izgubimo dalekovod prema Makedoniji, dva prema Albaniji i tri prema Crnoj Gori", precizirao je Vučić i dodao da Srbi sa severa 25 odsto struje dobijaju sa Gazivoda, isto toliko iz Elektrosrbije Kraljevo i 50 odsto iz Novog Pazara.

Vučić je rekao da su stav protiv Srbije jasno iznele Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Hrvatska, a podržale su nas zemlje koje nisu priznale Kosovo.

"Direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić ima moju punu podršku i jasno kažem da nećemo sprovoditi njihove odluke kad ih donesu", poručio je Vučić i naglasio da niko neće gaziti Srbiju i srpski narod.

On je naveo da je to večeras kazao i Federiki Mogerini i Hašimu Tačiju.

"Kada neko preti slanjem vojske na sever, uvodi tarife od 10 odsto i deset godina posle potpisivanje krši CEFTA sporazum, kako očekujete da se dogovoramo o bilo čemu", upitao je Vučić.

On je kazao da ne voli da govori o uslovima za nastavak dijaloga, ali je naglasio da se niko od naših ljudi neće pojaviti u Briselu, sve dok Priština ne povuče sve protivpravne akte.

"A onima koji misle da će da dovodu svoju vojsku na sever Kosova, poručujem da se neće dogoditi", rekao je Vučić, poručivši Prištini da prvo "odmrsi" to što je napravila, pa će sa zadovoljstvom nastaviti dijalog.

"O čemu sada da razgovaram sa nekim ko ništa ne ispunjava? Moj posao je previše ozbiljan da bih se igrao time. Za razliku od njih, koji svakom svojom izjavom ugrožavaju mir i stabilnost, mi nećemo dozvoliti ugrožavanje mira, stabilnosti i slobode srskog naroda", zaključio je Vučić.

 

 

 

Ostale vesti

 • Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Vučić ponovo optužuje Radu Trajković

  Jučerašnje navode tabloida Alo potvrdio je ranije danas predsednik Srbije koji je tokom konferencije za novinare, dok su iza njega stajali Srbi sa KiM, pokazao medijima dokument, kako je rekao, tužilaštva Kosova, o zahtevu za produženje pritvora Spasojeviću i Rošiću.

 • Hodža: Pritvor još nije produžen

  Hodža: Pritvor još nije produžen

  Kosovski tužilac Sulj Hodža, u izjavi za KoSSev danas potvrđuje da je zahtev za produžetak pritvora osumnjičenima u slučaju ubistva Ivanovića podnet, ali dodaje da sud još uvek nije doneo odluku. Potvrđuje i da je Trajković ispitana prošle godine u Prištini.

 • Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Vučić: Očekujem brojne pritiske

  Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da očekuje brojne pritiske kako bi Srbija učinila dodatne ustupke i umirila Albance, da bi oni onda ukinuli takse. Poručio je da Srbija ultimatume iz Prištine ne može da trpi doveka bez odgovora. Srbija će se za sebe boriti civilizovanim metodama, istakao je Vučić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane