Vesti
Politika

Vučić: Nikad nismo bili dalje od kompromisa za KiM

Sukob Jermenije i Azerbejdžana pokazao je koliko su opasni tzv. zamrznuti konflikti, jer sve što je zamrznuto jednog dana neko će da "odrmzne", ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Nacionalnog konventa o EU. Dodaje da nikada nismo bili dalje od kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, ali ne krivicom Srbije.
Vučić: Nikad nismo bili dalje od kompromisa za KiM
Aleksandar Vučić (Foto Beta)

"Ja ću dati sve od sebe da i Vlada Srbije i svi koji u razgovorima učestvuju daju sve od sebe da se približimo kompromisnom rešenju. Iako, kako mi to sada izgleda - gotovo da nikada dalje od kompromisnog rešenja nismo bili", rekao je Vučić.

Istakao je da je to najmanje "zahvaljujući" Srbiji i srpskoj krivici, osim, kaže, ako neko ne misli da bi trebalo da samo priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo da nas baš briga za srpski narod i da li Srbija nešto treba da dobije.

Vučić je dodao da su uslovi u razgovorima oko KiM vrlo teški.

"Jer, kada neko kaže da je za njih završena priča o ZSO, koju je trebalo da ispune pre osam godina, a da pri tom čujete blage tonove iz EU, pitate se šta bi bilo da smo mi to rekli i uradili. Ali, za njih (Prištinu) ćete uvek da čujete opravdanje. Da mi nešto nismo ispunili sedam ili osam godina, bolje da ne govorim kakave bi bile posledice", rekao je Vučić.

Na to smo, konstatuje, navikli, jer šta god Priština da uradi, "oni koji su stvorili tzv. nezavisno Kosovo, biće na njenoj strani", te poručuje da "moramo toga da budemo svesni, da razumemo svoju poziciju, čuvamo svoje interese i insistiramo na dijalogu, da gledamo kako da sačuvamo ljude".

Vučić je rekao je sada 95.000 Srba na KiM, te da je manji pad u odlasku ljudi sa Kosmeta nego ikada, što znači da je, posebno na severu, obezbeđena sigurnost za građane.

"Ali, svejedno, to je život od danas do sutra, ne samo za ljude na KiM, već i za Beograd, Prištinu, Tiranu, sve nas... Niko ne zna šta donosi sledeći dan i jutro", konstatovao je Vučić.

Podsetio je da su 22 od 27 zemalja EU priznale Kosovo, a sa druge strane ima zemalja u svetu koje ga nisu priznale i štite naša politička prava i čuvaju integritet u Savetu bezbednosti.

"Zbog toga ne možemo i ne smemo da im okrenemo leđa, iako su, kaže, neke od njih povređene što, uprkos tome, istrajavamo na našem EU putu, jer je budućnost Srbije u evropskoj porodici naroda".

Dragojlović: Pitanje KiM i dalje određuje odnos Srbije sa drugima

Koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović izjavila je da je za Srbiju pitanje Kosova i Metohije "pitanje svih pitanja" i da je upravo to pitanje ono koje određuje odnose Srbije sa EU, Amerikom, odnose u regionu i sa drugim državama.

Na otvaranju sastanka Nacionalnog konventa, Dragojlovićeva je ukazala da Vašingtonski sporazum, nastavak Briselskog dijaloga, brojni bilateralni susreti sa državnicima širom sveta ostavljaju utisak da se velike sile zanimaju, pre svega, za rešavanje pitanja KiM.

"Trebalo bi i da se zapitamo kako će izgledati naši odnosi sa njima, kada se jednom pitanje KiM reši i šta će ostati od strateških partnerstava nastalih samo ili pretežno u tom kontekstu", rekla je Dragojlovićeva.

Da bismo se složili oko strateških interesa, navodi ona, potreban je dijalog u društvu o tome šta su za Srbiju strateški interesi, kako da ih ostvarimo i uz pomoć kojih saveznika, ali i kako da doprinesemo da se drugi oko nas razvijaju.

Dragojlovićeva je istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio na inicijativu radne grupe za poglavlje 35 da se ponovo obnovi unutrašnji dijalog o potencijalnim pitanjima KiM.

Kaže da dijalog treba da omogući svestrano i sveobuhvatno sagledavanje kompleksnosti trenutka u kome se nalazi čitav svet i Srbija na izmaku 2020. kada je sve pod znakom pitanja - koncepti, idelologije, savezništva dosadšnja praksa i način života u svakom njegovom semgentu.

Teme sastanka

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizovao je sastanak čiji je cilj da se ponovo pokrene dijalog o rešavanju pitanja Kosova, kao i teme spoljne politike Srbije.

Sastanak u Palati Srbija je deo strateškog dijaloga koji ima za cilj da omogući debatu predstavnika civilnog društva sa najvišim zvaničnicima Srbije o ključnim aspektima pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Na sastanku će govoriti stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.

Teme sastanka su "Spoljna politika Srbije" i "Perspektive dijaloga Beograda i Prištine".

Predstavnici Nacionalnog konventa su u dva navrata od 2018. godine imali priliku da na temu Poglavlja 35 i rešavanja pitanja Kosova u kontekstu evropskih integracija razgovaraju sa predsednikom Vucicem.

Poslednji put to je bilo u julu 2019. godine kada je objavljen Izveštaj EK o napretku.

"Ove godine, s obzirom na intenzivirane spoljnopoliticke aktivnosti predsednika, potpisan Vašingtonski sporazum, kao i obnovljen Briselski dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, smatramo da je veoma važno da se otvori diskusija o položaju Srbije u savremenim međunarodnim odnosima i bitno izmenjenim okolnostima u svetu, o glavnim pravcima spoljne politike i evropskoj perspektivi Srbije, kao i o posledicama po regionalne i odnose sa susedima", navodi se u saopštenju Konventa.

 Ostale vesti

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
  • 02.12.2020
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 02.12.2020
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020