Vesti
Politika

Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Aleksandar Vučić u Kuršumliji (Foto Kim)

Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da ih je upoznao sa situacijom po pitanju nastavka dijaloga u Briselu, pred posetu Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, ali i sa bezbednosnim problemima na Kosovu i konkretnim projektima. 

Predsednik Srbije je najavio da će uskoro početi da se gradi nova zgrada KBC Priština u Gračanici.

Kada su u pitanju nezaposlena lica na Kosovu, Vučić je kazao da „oni mogu očekivati 200 evra po čoveku“.

„To je direktan poklon, direktna pomoć države Srbije, ali ćemo i za svako dete koje živi na KiM, za svakog čoveka, to je razlika u odnosu na centralnu Srbiju, obezbediti po 100 evra dodatnog novca. Petočlana porodica, kojoj je dvoje odraslih zaposleno dobiće 500 evra, a ako je dvoje nezaposleno 700 evra“, rekao je on.

Za zgradu Univerziteta u Severnoj Mitrovici Vučić je najavio pomoć u iznosu od 7 miliona evra.

Takođe, istakao je da će se u potpunosti obnoviti magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice i dodao da je na sastanku bilo reči i o infrastrukturnim projektima u Kosovskom Pomoravlju i Štrpcu. 

Govoreći o stavu Prištine i porukama iz Brisela i Vašingtona po pitanju Kosova, Vučić je kazao da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će odgovor biti strpljivost i trpeljivost.

„Videćemo šta će reći za Vašingtonski sporazum, iako vidim da im se ništa ne sviđa. Jedino što bi oni želeli jeste da Srbija prizna Kosovo i ništa više“, kazao je on.

Rakić: Posebno nas raduje ovaj sastanak

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da nakon vandrednih parlamentarih izbora održanih na Kosovu 14. februara „pobeda Srpske liste jasan pokazatelj srpskog jedinstva i sloge“.

„Ono što nas posebno raduje, to je ovaj sastanak i zamolili smo predsednika da što češće imamo ovakve sastanke jer nama to mnogo znači. Tu pupčanu vrpcu sa našom državom Srbijom nikad niko neće moći da preseče“, rekao je Rakić.

On je naveo da su na sastanaku od predsednika Vučića tražili „puno infrastrukturnih ulaganja“.

„Dobili smo uveravanja i izuzetno veliki broj projekata koji su u toku i koji će biti realizovani u toku ove godine“, kazao je Rakić.

On se zahvalio narodu na Kosovu koji je, kako je kazao „pokazao slogu, jedinstvo i želju da opstane na Kosovu i Metohiji“. Ostale vesti

Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021