Vesti
Politika

Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Aleksandar Vučić u Kuršumliji (Foto Kim)

Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da ih je upoznao sa situacijom po pitanju nastavka dijaloga u Briselu, pred posetu Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, ali i sa bezbednosnim problemima na Kosovu i konkretnim projektima. 

Predsednik Srbije je najavio da će uskoro početi da se gradi nova zgrada KBC Priština u Gračanici.

Kada su u pitanju nezaposlena lica na Kosovu, Vučić je kazao da „oni mogu očekivati 200 evra po čoveku“.

„To je direktan poklon, direktna pomoć države Srbije, ali ćemo i za svako dete koje živi na KiM, za svakog čoveka, to je razlika u odnosu na centralnu Srbiju, obezbediti po 100 evra dodatnog novca. Petočlana porodica, kojoj je dvoje odraslih zaposleno dobiće 500 evra, a ako je dvoje nezaposleno 700 evra“, rekao je on.

Za zgradu Univerziteta u Severnoj Mitrovici Vučić je najavio pomoć u iznosu od 7 miliona evra.

Takođe, istakao je da će se u potpunosti obnoviti magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice i dodao da je na sastanku bilo reči i o infrastrukturnim projektima u Kosovskom Pomoravlju i Štrpcu. 

Govoreći o stavu Prištine i porukama iz Brisela i Vašingtona po pitanju Kosova, Vučić je kazao da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će odgovor biti strpljivost i trpeljivost.

„Videćemo šta će reći za Vašingtonski sporazum, iako vidim da im se ništa ne sviđa. Jedino što bi oni želeli jeste da Srbija prizna Kosovo i ništa više“, kazao je on.

Rakić: Posebno nas raduje ovaj sastanak

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da nakon vandrednih parlamentarih izbora održanih na Kosovu 14. februara „pobeda Srpske liste jasan pokazatelj srpskog jedinstva i sloge“.

„Ono što nas posebno raduje, to je ovaj sastanak i zamolili smo predsednika da što češće imamo ovakve sastanke jer nama to mnogo znači. Tu pupčanu vrpcu sa našom državom Srbijom nikad niko neće moći da preseče“, rekao je Rakić.

On je naveo da su na sastanaku od predsednika Vučića tražili „puno infrastrukturnih ulaganja“.

„Dobili smo uveravanja i izuzetno veliki broj projekata koji su u toku i koji će biti realizovani u toku ove godine“, kazao je Rakić.

On se zahvalio narodu na Kosovu koji je, kako je kazao „pokazao slogu, jedinstvo i želju da opstane na Kosovu i Metohiji“. Ostale vesti

Fabrici: Dijalog sa Prištinom ključni element za pristupanje Srbije EU
Odlazeći ambasador EU Sem Fabrici izjavio je da u Srbiji za godinu i po dana nije otvoreno nijedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU zbog pandemije kovida i promene metodologije, ali je dodao da je uveren da će Srbija do kraja godine krenuti dalje, prenosi Tanjug.
  • 28.07.2021
Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021