Vesti
Politika

Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Aleksandar Vučić u Kuršumliji (Foto Kim)

Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da ih je upoznao sa situacijom po pitanju nastavka dijaloga u Briselu, pred posetu Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, ali i sa bezbednosnim problemima na Kosovu i konkretnim projektima. 

Predsednik Srbije je najavio da će uskoro početi da se gradi nova zgrada KBC Priština u Gračanici.

Kada su u pitanju nezaposlena lica na Kosovu, Vučić je kazao da „oni mogu očekivati 200 evra po čoveku“.

„To je direktan poklon, direktna pomoć države Srbije, ali ćemo i za svako dete koje živi na KiM, za svakog čoveka, to je razlika u odnosu na centralnu Srbiju, obezbediti po 100 evra dodatnog novca. Petočlana porodica, kojoj je dvoje odraslih zaposleno dobiće 500 evra, a ako je dvoje nezaposleno 700 evra“, rekao je on.

Za zgradu Univerziteta u Severnoj Mitrovici Vučić je najavio pomoć u iznosu od 7 miliona evra.

Takođe, istakao je da će se u potpunosti obnoviti magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice i dodao da je na sastanku bilo reči i o infrastrukturnim projektima u Kosovskom Pomoravlju i Štrpcu. 

Govoreći o stavu Prištine i porukama iz Brisela i Vašingtona po pitanju Kosova, Vučić je kazao da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će odgovor biti strpljivost i trpeljivost.

„Videćemo šta će reći za Vašingtonski sporazum, iako vidim da im se ništa ne sviđa. Jedino što bi oni želeli jeste da Srbija prizna Kosovo i ništa više“, kazao je on.

Rakić: Posebno nas raduje ovaj sastanak

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da nakon vandrednih parlamentarih izbora održanih na Kosovu 14. februara „pobeda Srpske liste jasan pokazatelj srpskog jedinstva i sloge“.

„Ono što nas posebno raduje, to je ovaj sastanak i zamolili smo predsednika da što češće imamo ovakve sastanke jer nama to mnogo znači. Tu pupčanu vrpcu sa našom državom Srbijom nikad niko neće moći da preseče“, rekao je Rakić.

On je naveo da su na sastanaku od predsednika Vučića tražili „puno infrastrukturnih ulaganja“.

„Dobili smo uveravanja i izuzetno veliki broj projekata koji su u toku i koji će biti realizovani u toku ove godine“, kazao je Rakić.

On se zahvalio narodu na Kosovu koji je, kako je kazao „pokazao slogu, jedinstvo i želju da opstane na Kosovu i Metohiji“. Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021