Vesti
Politika

Vučić: Neophodan nastavak dijaloga, Srbija ozbiljna

Srbija nijednim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za Kosovo, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.
Vučić: Neophodan nastavak dijaloga, Srbija ozbiljna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

Vučić se u telefonskom razgovoru sa Stoltenbergom saglasio da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saopštio je kabinet predsednika Republike Srbije.

"Mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive", rekao je Vučić koji je izneo poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije i upoznao Stoltenberga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti.

Sagovornici su dogovorili nastavak direktne komunikacije u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, a Vučić je zahvalio generalnom sekretaru NATO-a na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Jens Stoltenberg je juče, takođe telefonom, razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem koji ga je, između ostalog, izvestio "da su mediji, kontrolisani od strane Vlade Srbije, tokom prošlog meseca sproveli kampanju dezinformacija, pokušavajući da izgrade lažan i negativan narativ u vezi sa ovim merama. Već je dokazano da ovim kampanjama za dezinformaciju pomaže ruska država, u pokušaju da se destabiliše Balkan".Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022