Vesti
Politika

Vučić: Nema razgovora dok se naoružane snage ne povuku sa severa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti "prodaje maglu" i da ono što govori znači da će povući mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo.
Vučić: Nema razgovora dok se naoružane snage ne povuku sa severa
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u crkvi Svetog Đorđa Budimpešti (Foto FoNet)

Vučić je ispred crkve Svetog Đorđa u Budimpešti istakao da neće biti nikakvih razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa i naglasio da je to jedino rešenje.
 
„Mogu da organizuju šta god hoće, neću da pristanem na ono što oni misle da ću da pristanem. Vratite se na ono što je bilo, pa onda možemo da razgovaramo“, rekao je Vučić na pitanje o navodnom organizovanju hitnog sastanka Beograda i Prištine u Briselu.
 
Svi u Evropi, rekao je Vučić, znaju za situaciju i da nikoga neće upoznati ni sa čim novim, ali da zemljama na Zapadu odgovara da Srbija prizna nezavisno Kosovo, što nije interes Srbije.
 
Vučić se pred novinarima zapitao „koje su to bile akcije Srbije prema Kosovu“ ili „koje su to bile akcije Srbije na Cetinju“.
 
On je pred novinarima ponovio poruku Prištine kako neće da sarađuje u pogledu potrage za nestalima, dok je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović, upitavši da li Priština na taj način odbacuje i mogućnost da preuzme posmrtne ostatke već identifikovanih osoba koje se vode kao nestale.
 
Predsednik Srbije boravi u Budimpešti, gde će učestvovati na 4. demografskom samitu i imati nekoliko bilateralnih susreta – sa premijerima Mađarske Viktorom Orbanom, Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejom Babišom.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021