Vesti
Politika

Vučić: Nekakav dogovor postignut, imam zrno zadovoljstva, ZSO prioritet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je posle sastanka u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane. Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO, rekao je Vučić.
Vučić: Nekakav dogovor postignut, imam zrno zadovoljstva, ZSO prioritet
Detalj sa sastanka Vučića. Borela i Lajčaka (Foto buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije je naveo da će građinima sutra (u nedelju) predstaviti tačke, a od ponedeljka će primati na konsultacije predstavnike parlamentarnih grupa "pa da se dogovorimo da li idemo sa nekim opštim aktom u parlament ili ne". U mesecima pred nama je ozbiljan posao, rekao je Vučić, koji je istakao da će evropski put Srbije zavisiti od implementacije.

Vučić je kazao da će Evropski savet na putu "koji je dugačak" procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana. "Ceniće se nezavisno za svaku od strana šta je uradila", dodao je.

Rekao je da je stavljena kao prioritetna obaveza formiranja ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. "I zbog toga sam zadovoljan", rekao je i dodao da će se još govoriti o nestalim osobama i drugim stvarima.

Dodao je da ni danas nije potpisao ništa i naveo da će se implementacioni plan nadograđivati.

"Obojica smo na različite načine stavili do znanja šta su njegove i šta su naše crvene linije, mislim da smo napravili jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo krenuti nešto da radimo. Naravno nije bio neki Dan D ali je bio OK dan", naveo je.

"A ako mi budemo želeli da napredujemo na evropskom putu, naš napredak će biti cenjen i kroz to koliko i šta ćemo da uradimo po pitanju implementacije ovog o čemu sam vam govorio", kazao je.

Kako je rekao, razgovor je bio pristojan.

Vučić je naveo da imaju rok za formiranje monitoring komisije kojom će da predsedava EU za mesec dana i da naprave deklaraciju o nestalim osobama.

Predsednik Srbije je rekao da u ovom delu nemamo mnogo obaveza. "Ali neću nikog da obmanjujem – kada se neki put budemo sastajali za mesec, dva, tri onda ćemo razgovarati i o nekim našim obavezama", naveo je.

Kaže da nisu razgovarali o izborima, da je pričao sa Eskobarom o tome jer je pričao sa ljudima iz Srpske liste, ali da on neće da priča u ime Srpske liste. Ako se krene u dobrom smeru sa ovim, onda sledi povratak institucije, ako me pitate da li sam optimista – da budem fer ne mogu da kažem da sa sasvim siguran da će to da bude, kazao je.

Ovo je početak, rekao je Vučić koji je naveo da sledi odgovoran, težak i dug proces. Moramo da rešavamo svoje probleme za ljude koji žive sa obe strane administrativne linije, to mora da bude cilj – a to – desiće se nešto preko noći – moraćemo da nastvimo da radimo, samo što će da nam cene rezultat pojedinačno. „Priština ne ispunjava ZSO, nema napretka za Prištinu, Srbija nije ispunila to i to – nema napretka za Srbiju i to je sada u pravilima, ubacuju to… Mi smo samo to primili k znanju, nema šta ni da se izjašnjavamo, oni to ubacuju kao pregovarački okvir… E sada hoćete li ili nećete, na vama je. Ali nemojte da sumnjate da će pritisci i na jedne i druge biti nastavljeni… Niti je Kurti srećan mnogo, niti ja skačem u nebo… Nemam problem danas, ali ću imati problem s nečim sutra“, ocenio je.

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavljen je u subotu u Ohridu pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka je bila finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se prvo, odvojeno, sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je i trilateralni sastanak, koji je završen oko 22 sata.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023