Vesti
Politika

Vučić: Nedopustivi napadi na srpske svetinje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ugrožavanje verskih objekata na Kosovu apsolutno nedopustivo, kao i da albansko društvo na Kosovu podstiče takvo ponašanje prema Srbima umesto da javno kritikuje, prenosi Tanjug.
Vučić: Nedopustivi napadi na srpske svetinje na Kosovu
Vučić (Foto Zoran Žestić, Tanjug)

Na pitanje novinara da prokomentariše to što su juče ispisani grafiti u Prilepcu, rodnom mestu kneza Lazara na srpskim svetinjama, iako je Unesko doneo odluku da su srpske svetinje ugrožene i da je potrebna međunarodna zaštita, Vučić je rekao da su verski objekati i u prethodnom periodu bili ugrožavani na Kosovu i da je Unesko upravo zato i doneo tu odluku.

"Ali, kada imate durštvo u kome se takvo ponašanje prema Srbima podstiče, a ne javno kritikuje, onda je logično da se sa tim suočavamo na dnevnom nivou", naveo je Vučić.

Na pitanje kako ćemo sačuvati Trepču koju Priština smatra svojom imovinom, Vučić je rekao da bi lagao kada bi rekao da će biti lako.

"Znaju Srbi na KiM da će biti teško i svaka bitka za fizičko očuvanje Valača i Gazivoda, i metalurškog i rudarskog dela Trepče, kao i malih rudnika posebno u opštini Leposavić. Neće biti jednostavno, niti lako, ali borićemo se, jer alternativu u toj borbi nemamo. Oni znaju da je Srbija uz njih i da ćemo ih pomagati na sve načine", poručio je Vučić.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021