Vesti
Politika

Vučić: Nećemo dozvoliti novi pogrom nad Srbima na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati "odgovoran, jasan, ozbiljan" odgovor.

Vučić: Nećemo dozvoliti novi pogrom nad Srbima na Kosovu
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

„Srbija pogrom više nikad neće dozvoliti. Srbija kao i svi drugi, ima pravo da brine o svom narodu, o njegovom zdravlju, sigurnosti, i svakoj dobrobiti na koju, poput svih ostalih, naš srpski narod ima pravo“, rekao je Vučić u govoru na komemorativnom skupu u Beogradu „Dan sećanja – Pogrom na Kosovu i Metohiji“.

On je rekao da Srbija deluje „nezvekcajući oružjem, nemaštajući o pogibijama, nehuškajući na krv, bez ikakve želje da bilo kome bilo šta oduzme“.

„Ali to nikako ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi. Nije Srbija spremna na to, niti će ikada više biti spremna. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti“, rekao je Vučić.

Ukazao je da „kao što to pravo ne ugrožavamo drugima, nećemo dozvoliti da bude ugreženo ni nama“.

„Mi ne vodimo nikakvu ekspaznionističku politiku, to nije nikakav san o nekakvom srpskom svetu, nema to veze sa srpskom hegemonijom, niti mi želimo da upravljamo nekim osim sobom i svojom državom“, rekao je Vučić.

Srbija „nema aspiraciju prema teritorijama i ne preti, jedino što traži da joj se dopusti da izvrši svoju obavezu – da pamti i ne dozvoli da se zločini ponove“, izjavio je on.„Za nas ostaje jedini mogući zaključak. Kosovo nije naše breme već naš krst, a s krsta se bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće“, rekao je Vučić.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021