Vesti
Politika

Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.
Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju
Aleksandar Vučić (Foto Kim arhiva)

Aleksandar Vučić je poručio da će se država boriti čvrsto i snažno za Kosovo i Metohiju, svoje interese i prava srpskog naroda, ali da za Srbiju nema srećnog rešenja.

Istakao je da se ne može očekivati da će velike sile i ključne zemlje promeniti svoj stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.

To je potvrdio i šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, rekao je Vučić za Prvu TV.

"Pred nama je šest meseci teške političke borbe za naše nacionalne interese na KiM i za prava našeg naroda tamo", najavio je predsednik.

Vučić je povodom odluke Prištine da ukine taksu na robu iz Srbije, izjavio da je dobro da se ukinu sve trgovinske zabrane između Beograda i Prištine.

"Verujem u snagu srpske ekonomije i snagu naših kompanija", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da veruje da se može uspostaviti dobar biznis odnos Srba i Albanaca u kojem svi mogu imati ogromnu korist.

"Očekujem Lajčaka u Srbiji posle izbora"

Vučić je rekao da očekuje da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak odmah posle izbora 21. juna dođe u Beograd i Prištinu.

"Očekujem i razgovore sa Ričardom Grenelom, i sa svima koji se interesuju za rešavanje pitanje KiM", rekao je Vučić.

Kako god da bude rešenje, Beograd ne može da bude naročito zadovoljan, ponavlja predsednik i dodaje da laganjem ili varanjem ljudi ne bi ništa mogao da postigne.

"Šta da radim (što Srbi to ne vole da čuju). Da ih lažem da ćemo da dobijemo izlaz kod Valone, a da ćemo u Elbasanu ne znam šta da radimo... Da će u Kačaniku da dočekaju srpsku reprezentaciju kada nešto postigne...", upitao je Vučić.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020