Vesti
Politika

Vučić: Neće biti novih Oluja, niti pogroma sa Kosova

Povodom navoda u pojedinim beogradskim medijima !da su srpske službe ukazale da se spremaju organizovane provokacije i napadi Albanaca na Srbe na KiM", u cilju stvaranja nestabilnosti, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručio je da neće biti novih Oluja, niti pogroma srpskog stanovništva sa Kosova.
Vučić: Neće biti novih Oluja, niti pogroma sa Kosova
Vučić (Foto Kim arhiva)

Na pitanje kako to komentariše i kako će Srbija zaštiti ljude na Kosovu, Vučić je odgovorio da to nije lako, jer Srbija nema efektivnu kontrolu na Kosovu, ali je, kaže, "mudrom politikom i razgovorima uspevala da sačuva najveći deo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što će činiti i dalje".

"Ali, i već sam to govorio, neće biti novih Oluja, ni pogroma stanovništva i pri tome stojimo. A, borićemo se diplomatski, obaveštavaćemo, upozoravati...", odgovorio je Vučić novinarima, nakon obilaska radova na rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije.

Srpski predsednik je rekao da lično želi da veruje u razum i da i Albanci shvataju da se ništa ne rešava oružjem, "već da jedino razgovorima, hladne glave i komrpomisima možemo do boljeg života i za Srbe i za Albance".

Pojedini beogradski mediji su danas preneli da su srpske službe upozorile vrh države da će Srbi na Kosovu, naročito oni u enklavama, u narednim danima, biti meta organizovanih provokacija i napada Albanaca, a sve u cilju stvaranja nestabilnosti koja bi dovela do ponovnog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine kao i opstrukcije saradnje sa Specijalnim sudom u Hagu.



Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020