Vesti
Politika

Vučić: Ne postoji šansa da pustimo Kosovo u UN, odbio sam papir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne postoji šansa da Beograd prihvati da Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija i dodao da mu je tokom posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka srpskoj prestonici ponuđen papir koji je odbio da primi.
Vučić: Ne postoji šansa da pustimo Kosovo u UN, odbio sam papir
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet/Milica Vučković)

„Ne možemo da prihvatimo da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić iz Njujorka za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, za Srbiju će biti problema i ukoliko prihvati i ukoliko ne prihvati članstvo Kosova u UN.

„Ako prihvatimo, nikada nećete moći da izbacite iz UN. Ako ne prihvatimo, bićemo izolovani. Sve ima svoje posledice“, naveo je Vučić.

On je naveo da mu je tokom posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu, ponuđen papir koji je on odbio da primi.

„Da kažem da li je sve tačno što je objavljeno (na sajtu Albanianpost), ne mogu, nisam zapamtio sve što je pisalo na te četiri strane. Znao sam da ne treba da uzmem taj papir“, rekao je Vučić i istakao da objavljivanje papira nije došlo sa srpske strane.

„Svet i Srbija čekaju ključnih šest meseci“

Vučić je izjavio da svet pa i Srbiju čekaju „ključnih šest meseci u kojima se pravi razlika“, pre svega u Evropi između Nemačke, kao najsnažnije privrede, i svih ostalih.

„Pred nama je ključnih šest meseci u kojima se pravi razlika, oni koji su preživeli jedva sa veoma malim šansama za uspešan napredak u budućnosti, oni koji su preživeli, ali oslabljeni i oni koji su preživeli, ali su isplivali kao najjači. To će u Evropi da stvori dodatnu razliku između Nemačke i ostalih, Nemačka će da ode u nebesa u odnosu na sve druge, bez obzira na probleme sa kojima se suočava, najjači su, najsnažniju privredu imaju, mogu da bacaju pare“, rekao je Vučić.

Izjavio je da će se Ujedinjenim nacijama obratiti na engleskom jeziku nakon predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Govoriće, najavio je, o poštovanju međunarodnog prava i ostalim „stvarima koje muče građane Srbije“, a govor je podelio u pet tačaka.

Vučić boravi do 23. septembra u Njujorku gde će učestvovati na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tokom boravka predviđeni su brojni bilateralni susreti sa svetskim zvaničnicima kao i obraćanje Generalnoj skupštini UN.

„Nezaposlenost nam je na najvažnijem nivou 8,9 odsto. Ne zaboravite da je 2012. bila 25,9 odsto. Januar-avgust imamo suficit od 0,5 milijardi, 1,38 milijardi evra veće prihode nego što smo imali, ali imamo i rashode veće za 42 milijarde upravo zbog energetske situacije i rasta cena“, rekao je Vučić.

Izjavio je da za Srbiju „vidi šansu da se izvučemo“.

„Ljudi će da dobiju veće plate od inflacije, neće da osete. Govorim o državi, na kraju uvek se to vidi na životnom standardu, ali je pitanje može li država da opstane i sve to da sačuva“, izjavio je srpski predsednik.

Jutros je, kako je naveo, sa članicom Predstavničkog doma SAD Klaudijom Teni razgovarao o „snaženju srpskog kokusa, kako da veće delegacije kongresmena dovedemo u Srbiju“. Ocenio je da je razgovor bio dobar i da joj je objasnio situaciju na Kosovu i u regionu Zapadnog Balkana.

„Vreme je velikih tenzija, velikih geopolitičkih promena, zato je ljudima važno da budu ovde na sednici Generalne skupštine UN i zbog kontakata koji se stvaraju“, rekao je on.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022