Vesti
Politika

Vučić: Ne planiram ništa da potpišem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "i dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU" u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Vučić: Ne planiram ništa da potpišem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto TANJUG/ RADE PRELIĆ)

„Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj, ništa nismo još dobili iz Brisela“, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

Dodao je da će prvi otkriti detalje nacrta kad stigne i naveo da nikada nije „krio planove“.

„Nikada nisam sakrio ni jedno slovo niti reč“, rekao je predsednik Srbije.

Dok se Vučić obraćao javnosti, ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu protestovali su roditelji mladića ubijenih u pećkom kafiću „Panda“ 1998. godine.

Vučić je u obraćanju kazao da u Ohridu, 18. marta, kada će se održati nova runda pregovora, neće biti „nikakav sudbinski ili sudbonosni dan“.

Optužio je kritičare da se svi nadaju da će da potpiše nekakav sporazum i da im nije stalo do Kosova.

„Jedino za čim brinu je da imaju priliku da izvrše ‘javno streljanje’ predsednika Srbije“, rekao je Vučić.

Kazao je da je poslednjih dana razmatrano šta je neophodno da bi se normalizovali odnosi, naglašavajući da to za njega „nije eufemizam za priznanje Kosova, de fakto ili de jure“.

„Normalizacija za mene je da imamo bolje odnose sa Albancima nego danas, da rešimo bezbroj problema koje imamo i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno, a koliko ne – jedni pored drugih“, rekao je on.

Pozvao je građane da veruju državnom rukovodstvu i rekao da će ono dati sve od sebe da sačuva mir, da ide ka putu normalizacije, čuvajući vitalne državne i nacionalne interese.

Kazao je da Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana.

Upitao je da li neko želi od njega da „uđe u rat sa NATO“.

Brod dovesti u mirnu luku

„Mi moramo svoju malu zemlju, da ovaj naš mali brod dovedemo do mirne luke, pri tome čuvajući i taj brod, naše nacionalne interese u metaforičnom smislu… Deluje nekad kao igra na petoparcu, piprevka na žici, ali je to to. I biće mnogo stvari koje ćemo, ukoliko Albanci prihvate da formiraju ZSO, a mislim da neće, biće stvari koje za nas nisu jednostavne. I neću da krijem nijednu od tih stvari od ljudi. Ali, rezultat će na kraju biti dobar za našu zemlju“, ocenio je Vučić.

Komentarisao je nagađanja da će prepustiti da premijerka Ana Brnabić potpiše eventualni sporazum sa Prištinom.

„Kad čujete tako nešto od nekog, recite mu slobodno u lice da je lažov… Kad neko bude nešto potpisivao, potpisaću ja, a ne planiram ništa da potpišem. Ja ne vičem ‘juriš’, a nadam se da neću morati nikad da kažem ni – ‘zamnom, junaci’“, rekao je Vučić.

Vučić kaže i da Srbija ima svoju politiku.

„I Srbija se drži svoje politike. Da, Srbija je na evropskom putu, ne može lako da opstane ako nije na evropskom putu. Ali, nismo u svemu saglasni, ne moramo ni da budemo saglasni“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će zvanični Beograd insistirati da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana u skladu sa već potpisanim dokumentima, posebno se osvrćući na dokument iz 2015. godine, koji garantuje da Srbija ima nadležnosti u vidu zdravstva, školstva, ruralnog i urbanog razvoja, prostornog planiranja, ekonomskog razvoja.

Kako je kazao u obraćanju javnosti u Predsedništvu, ta zajednica bi povezala 97 odsto sredina sa većinski srpskim stanovištvom a pojedine opštine bile bi "isturene enklave".

Vučić je istakao da bi ZSO pružila sigurnost srpskom narodu na Kosovu, jer bi te sredine imale organe u vidu predsednika, skupštine, saveta i da kosovske vlasti ne bi mogle da ukinu platni promet, tvrdeći da to danas mogu da urade.

Dodao je da bi u ZSO bile "uvezane" opštine od Sirinićke Župe do Gračanice i sve četiri opštine na severu Kosova.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023