Vesti
Politika

Vučić: Ne očekujem reakciju međunarodne zajednice zbog ponašanja ROSU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje reakciju međunarodne zajednice zbog akcije specijalne kosovske policije u Štrpcu i dodao da veruje da će ta akcija biti objašnjena navodnom borbom protiv korupcije i kriminala.
Vučić: Ne očekujem reakciju međunarodne zajednice zbog ponašanja ROSU
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet/Milica Vučković)

„Njihov cilj je da očiste Sirinićku župu, da Srbi ne bi mogli da ostanu na jugu Kosova. Sve je to skriveno iza lažne brige za poštenje u upravljanju Brezovicom“, rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu.

On je dodao da je njemu to sve odavno jasno.

"A da li da očekujemo da neko nešto kaže - pa nemojte da ste naivni i da očekujete tako nešto", dodao je on.

Vučić je rekao da je sutra 18 godina od pogroma Srba u martovskom nasilju na Kosovu 2004. godine i da samo treba pogledati koliko je Albanaca u tom periodu odgovaralo za ubistva, uništavanje crkava i imovine.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je ranije da je specijalna kosovska policija u okviru akcije "Brezovica" ušla u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i na Brezovici, kao i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce, te da su njeni pripadnici pretresali srpske kuće, uznemiravali meštane i blokirali rad opštine.

Objavljeno je da je akcija "Brezovica" usmerena na nelegalno izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku "Šara" na području Brezovice.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022