Vesti
Politika

Vučić: Ne gledamo vojnim dvogledom, želimo razgovor

Beograd ne samo da ne gleda „vojnim dvogledom” ka Prištini i Tirani, već želi razgovor i dogovor, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na izjavu Aljbina Kurtija da bi Srbija trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, „umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom”.
Vučić: Ne gledamo vojnim dvogledom, želimo razgovor
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug/Dimitrije Gol)

„Kurti se mnogo druži sa Radom Trajković, pa bi da uredjuje političku scenu u Beogradu. Nemam ništa protiv, znam još jednog koji je rekao da sam gotov do Svetog Nikole, prošle godine...Ramuš Haradinaj, ali je on izgleda pre mene završio”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, zna da je „opsesivna želja mnogih albanskih političara” da ga ne vide na vlasti i podsetio da je Kurti još 2016. godine rekao da je „najveća opasnost po nezavisno Kosovo, Aleksandar Vučić”.

Na konstataciju da je Kurti rekao da takse na srpsku robu neće ukinuti dok Srbija ne dozvoli njihovoj robi slobodan izvoz, Vučić je rekao da ne zna šta Priština zapravo želi.

„Imate CEFTA sporazum, potpuno slobodan izvoz, iz vašeg ugla. Iz našeg ugla, to je trgovina sa centralnom Srbijom, ali svejedno. Ne znam na šta oni misle i šta žele", rekao je Vučić i dodao da bi trebalo sačekati da se formira vlada u Prištini, primetivši da će „taj cirkus trajati mnogo duže nego što su najavili u početku”.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020