Vesti
Politika

Vučić nakon sastanka s Berbok: Plašim se svega što sledi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok da razgovori nisu bili jednostavni, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade da razgovara sa Srbijom.
Vučić nakon sastanka s Berbok: Plašim se svega što sledi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa ministarkom inostranih poslova Nemačke Analenom Berbok (Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije)

“Naša pozicija je teška, svakako užasno komplikovana, a izjavama predsednika Putina dodatno iskomplikovana. O svemu tome ću da govorim sutra. Plašim se svega što sledi”, rekao je Vučić novinarima u Berlinu nakon sastanka sa Berbok.

On je rekao da “ne možemo da biramo i da menjamo Nemačku”, i da ako neko misli da će Srbija da promeni stav Nemačke po pitanju Kosova – “to se neće dogoditi”.

Naveo je da će sutra uveče govoriti zašto će “interesovanje svih za Srbiju postati još veće”.

Vučić je rekao da je sa Berbok razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, krizi u Ukrajini i situaciji na Kosovu, i da je bilo delova razgovora koji “nisu bili laki”.

Predsednik Srbije se u sredu sastao i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, sa kojim je odvojeni sastanak imao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Upitan o večeri koju je imao sa nemačkim Šolcom i Kurtijem, rekao je da “neki” odbijaju da pričaju o ZSO, ali nemački predstavnici su govorili da ono što je potpisano mora da se sprovede. Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 13. maja.

Rekao je da je na sastanku sa Šolcom rečeno sve što je nemački kancelar potom izneo medijima – o Bosni i Hercegovini, Kosovu i oko sankcija Rusiji.

Vučić je najavio i razgovore sa političkim strankama u Srbiji kako bi se čulo njihovo mišljenje.

“Nadam se da ćemo uskoro, početkom juna, moći da govorimo sa predstavnicma svih partija i da čujemo šta je njihov stav”, rekao je on.

Na pitanje da li je sa Šolcom govorio i o gasu, rekao je da jeste, ali je upitao – o kakvoj diverzifikaciji da govorimo?

Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa, a Srbija 100 odsto, rekao je Vučić i najavio da “iza desetog krećemo u pregovore sa Rusima o gasu”.

Istakao je i da ima više problema vezanih za naftu.

“Poslednjih mesec dana više od 60 odsto nam je ruska nafta, ranije je bila 60 odsto iračka”, kazao je predsednik.

Dodao je da se pregovara sa Britancima oko izgradnje skladišta nafte i dogradnje skladišta gasa.

Upitan da li ćemo “preživeti”, rekao je - naravno.

“Nije pitanje da li ćemo, nego kako ćemo da preživimo - hoćemo li da se provučemo sa modricama ili sa teškim ranama”, kazao je Vučić.

Na pitanje da li je moguć “jači zaokret u politici” Srbije, rekao je da “ne zna kakav zaokret, kad je Srbija na evropskom putu”.

“Da li će ovakvih ili onakvih taktičkih stvari biti, ne mora da znači, ali to je pitanje dnevnog nivoa reakcija”, rekao je Vučić.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022