Vesti
Politika

Vučić: Najvažnije sačuvati mir na KiM

"Hoćemo da rešimo problem Srba i Albanaca i to će biti suština politike koju ćemo voditi, jer želimo da imamo dugoročan mir i stabilnost", poručio je predsednik Aleksandar Vučić i izrazio nadu da će božićni praznici na Kosovu i Metohiji proći mirno.
Vučić: Najvažnije sačuvati mir na KiM
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Vučić je rekao da je zabrinut zbog političke situacije u Prištini, u vezi sa Specijalnim sudom za zločine OVK, te naglasio da će Beograd dati sve od sebe da mirnim putem prevazilazimo sve probleme.

"Spremni smo da razgovaramo i u Briselu i na svakom svakom drugom mestu, pod okriljem UN, želimo da razgovaramo o svim problemima", rekao je Vučić.

Smatra, međutim, da nema nikakvog smisla da se razgovara "o pojedinačnim problemima ljudi iz kosovskih vlasti".

"Jer, ako razgovaramo sa predstavnicima međunarodne zajednice, nemojte da uvek bude opravdanje - Ej, vi Srbi i ti, Vučiću, imaš čistu i lagodnu situaciju i zato dođi na razgovore, a moraš malo da razumeš ove koji imaju tešku situaciju. Šta nas briga kakva im je interna situacija", rekao je Vučić.

Poručio je da mi hoćemo da rešimo problem Srba i Albanaca i to će biti suština politike koju ćemo da vodimo i želimo da imamo dugoročni mir i stabilnost, da nam deca razmišljaju o tome koliko će muzeja da otvaraju.

Povodom pretnji pojedinih prištinskih političara u vezi početka rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK, Vučić je ponovio da je najvažnije da se sačuva mir za naše ljude na Kosovu i Metohiji.

"Iako nemamo faktičku vlast, činimo sve što možemo. Zahvalan sam Kforu od kojeg smo dobili važne informacije i juče i prekjuče", naglasio je predsednik.

Vučić je izrazio nadu da će situacija ostati bezbedna, dodajući da srpske vlasti imaju "neke informacije", te da zbog toga rade i sa međunarodnim faktorom na obezbeđivanju mira za naš narod za praznike.

"Dalje ne bih mogao da govorim. Ono što možemo je da radimo da osiguramo mir i stabilnost. Ne bih da ulazim u odnose Albanaca i njihovih sponzora", naglasio je Vučić.

Predsednik je čestitao srpskom narodu na KiM Badnji dan i Božić i poželeo im mnogo radosti i još više dece.

Proporcionalno gledano, po broju stanovnika, na KiM im se rađa najviše dece, ukazao je Vučić i na tome se zahvalio srpskom narodu iz pokrajine.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021