Vesti
Politika

Vučić na Božić u Gračanici

Centralna proslava Božića na Kosovu uz prisustvo najviših zvaničnika Srbije. Aleksandar Vučić u Gračanici.
Vučić na Božić u Gračanici
Vladika Teodosje, Vučić i Vuin (Foto Tanjug)

Iako će u svim pravoslavnim hramovima na Kosovu biti služena liturgija, centralna proslava Božića biće se u manastiru Gračanica. Svetu arhijerejsku liturgiju, koja će početi u 9.00 sati, služiće episkop raško-prizrenski vladika Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Očekuje se da liturgiji prisustvuju i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, kao i Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za KiM.

"Posle liturgije, našim gostima iz Vlade Srbije biće poslužen božićni ručak u manastirskom konaku ", kaže za Novosti otac Savo Šmigić, sekretar Eparhije raško-prizrenske, koji objašnjava da je za Srbe na Kosovu Božić jedan od najradosnijih praznika.

"Uprkos otežanim uslovima života i tome što možda po badnjak u šumu vernici odlaze sa dozom straha, Božić se na Kosovu proslavlja kao i u svim ostalim delovima zemlje i svi ga radosno iščekujemo", rekao je otac Sava.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020