Vesti
Politika

Vučić: Moćna evropska zemlja tražila uvođenje takse da bi omela kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jedna velika, značajna i moćna evropska zemlja tražila da Priština uvede taksu, s ciljem da se Srbija navede na izlazak iz dijaloga, koji je u tom momentu išao ka kompromisnom rešenju, prenosi Tanjug.
Vučić: Moćna evropska zemlja tražila uvođenje takse da bi omela kompromis
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

"To je urađeno da bi Srbija rekla da izlazi iz dijaloga i da se sruši bilo kakakv plan da Srbija nešto dobije", objasnio je Vučić i podsetio da je ideja razgraničenja mogla da bude ishod dijaloga u kojem bi i Srbija dobila nešto.

"Ja to nisam odmah znao, sada sve to znam. U pitanju je jedna značajna i moćna sila", naveo je predsednik Srbije.

Podsetio je da se ceo svet pobunio protiv takse, Amerikanci glasnije nego Evropljani, jer je to, kako je istakao, tražila jedna evropska zemlja.

Vučić je naglasio i da jedna zemlja posebno insistira na energetskom sporazumu sa Prištinom, kako je naveo, samo da bi dobili pare, jer je njima to važno, a ne Zajednica srpskih opština.

Vučić je istakao da je stabilnost najvažnija, te da je u tom periodu samo podizan kreditni rejting Srbije, dodajući da očekuje da do kraja godine Srbija dobije investicioni rejting.

"Već osam godina slušam o tome kako su me doveli na vlast da izdam Kosovo, kao da ima nešto sto oni već nisu izadali, kao postoji nešto što oni već nisu odavno dali", primetio je Vučić na TV Hepi.

Na podsećanje da nije uveo kontramere, nakon što je Priština uvela takse na srpsku robu, Vučić je rekao da se moramo ponašati uzdržano, što, kaže, nije uvek jednostavno.

Govoreći o razgraničenju, Vučić je rekao da je shvatio da Srbi nikada neće prihvatiti nešto što nam je šansa i da ćemo zbog toga žaliti.

"Shvatio sam poruku naroda, bila nam je velika šansa, ali smo je propustili", poručio je Vučić.

Kaže da ćemo zbog toga proći lošije u budućnosti, ali da njega niko neće moći da okrivi.

"Braniću srpski narod, ali zapamtite moje reči za 20 godina, imali smo šansu, ali nismo imali dovoljno svesti i mudrosti", istakao je Vučić.

Povodom 12 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i poruke Majka Pompea Prištini da su suverenitet i nezavisnost Kosova garancija mira, ističe da su nezavisnost i dobili zahvaljujući Americi i Nemačkoj.

"Šta očekujete, da li mislite da će da promene mišljenje i da povuku to ili da Srbija može da promeni njihove stavove posle izgubljenog ratnog sukoba. Gde je tu logika", ukazuje Vučić.

Povodom optužbi da je izdajnik i da je hteo da izda Kosovo, kaže da su ćutali i sa Zapada.

"Nisu rekli da ništa nije dogovoreno, za nešto što se nije dogodilo. Sve vreme govore ’’samo što nije’’, a ja nisam krio od naroda ništa. Rekao sam za šta se zalažem, ali niko nije to hteo", objašnjava Vučić.

On ističe da dogovor Srba i Albanaca nije nikome odgovarao i da nije nailazio na podršku ni na istoku, ni na zapadu, jer taj dogovor donosi 100 godina mira i razvoja i budućnost i sigurnost za decu.

"Niko ne bi bio srećan zbog toga. Jedni, jer je za njih samo ponižena Srbija konačno rešenje. Ovi drugi, kako bi mogli da utiču na Srbiju i region", naglasio je Vučić.

"Ja sam hteo kompromis. Znam da Srbi nikada to nisu prihvatali. Ja bih da slavimo zivot i budućnost dece. Nije prošlo, nema problema, plaćaće deca, cenu kao i svaka druga", poručio je Vučić i preneo da je u Briselu imao jedan susret sa Aljbinom Kurtijem, gde ga je prvi put video, ali da nisu ni o čemu razgovarali.

"Imao je svoje izlaganje koje je bilo izrazito prljavo, odvratno izlaganje protiv Srbije sa najgorim izmišljotinama", rekao je Vučić i upitao da li ovi iz Srbije koji podržavaju Kurtija misle da je Srbija počinila genocid i tolike zločine i da treba da odgovara.

"Ako je Obama dobio Nobelovu nagradu, a Tramp nije, iako je zaustavio više ratova, objasnite mi logiku. Takva je i logika da su Albanci tolerantni, mirotvorci".

On je dodao da se na Kosovu spremaju isti zakoni o crkvenoj imovini, kao i u Crnoj Gori, ali da smo mi uvek tražili da se sve vodi pod SPC Beograd i Patrijarsija Beograd da ne bi rekli da je kosovsko već kulturno blago Srbije.

"Nikada na to nisu hteli da pristanu i Albanci i stranci o tome nisu hteli da razgovaraju", naveo je Vučić.Ostale vesti

Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020