Vesti
Politika

Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Aleksandar Vučić (Foto Kim arhiva)

Aleksandar Vučić je rekao, povodom novih mera koje je uvela Priština, da ne razume kako oni zamišljaju život u 21. veku, u kojem nema slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala. Dodao je da su to, srećom, osudili Amerikanci, Evropljani, Rusi, jer je reč o civilizacijskim vrednostima koje su neupitne.

Vučić je novinarima u Novom Pazaru, nakon obilaska radova na izgradnji i rekonstrukciji puteva, rekao da centralna Srbija zbog tih mera gubi oko milion evra dnevno, ali da time gube i kosovski Albanci, kojima je potrebna i sirovina iz centralne Srbije, ali i gotovi proizvodi kojima trguju.

"Oni su naviknuti na najveći deo proizvoda koji dolazi iz centralne Srbije ili kako bi oni rekli iz Srbije", rekao je Vučić.

Dodao da je da je slobodna trgovina jedan od temelja na kojima je Beograd insistirao i da se zato zalagao za snažnije povezivanje i od Cefte, da bi moglo da se radi, trguje, prave putevi, povezuju ljudi.

Upitan zašto se nije izjasnio u vezi sa novim pravilima do sada, Vučić je rekao da ga novinari nisu pitali, a i da nije u stanju da svakog dana komentariše nove odluke, jer svakog dana "Priština izmisli nešto novo".

"Izjasnili su se oni koji je trebalo da se izjasne, od Marka Đurića, do Vlade Srbije", ukazao je Vučić.

Na pitanje da li će otići do Jarinja, jer je blizu Novog Pazara, Vučić je rekao da je danas bio nadomak Brnjaka, a ne Jarinja.

"Bili smo nadomak Brnjaka, a ne Jarinja, samo da smo pošli levo, odnosno na istok, otišli bismo u Zubin Potok, sad bismo morali do Raške pa da se spuštamo ka Jarinju, tako da nam je Jarinje i dalje malo dalje", rekao je srpski predsednik.

"Interesovanje za kosovsko pitanje raste i u SAD i u Evropskoj uniji"

SAD ne gube interesovanje za rešavanje kosovskog pitanja, uprkos problemima sa kojima se ta zemlja suočava, rekao je Aleksandar Vučić i dodao da interesovanje za to pitanje raste i u EU.

Aleksandar Vučić je, upitan da li će se kompleksna situacija u SAD odraziti na pad interesovanja Vašingtona za rešavanje pitanja Kosova ili, ipak, računa sa posvećenošću i entuzijazmom Ričarda Grenela da se postigne rezultat, preneo je da sa Grenelom razmenjuje poruke i da američki izaslanik pokazuje interesovanje svakog dana.

Takođe je ukazao i da se čuo sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, dodajući da se ni njihovo interesovanje ne smanjuje, već raste.

Brnabić: Nadam se da nova vlada u Prištini neće voditi populističku politiku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada biti dovoljno odgovorna, pre svega, prema svojim građanima i da neće voditi populističku politiku, već da će razmišljati o tome šta je potrebno uraditi za ekonomski napredak celog regiona.

Anu Brnabić su novinari na Oblačinskom jezeru, pre nego što je stigla vest iz Prištine da je izglasana nova vlada, upitali da li će se njenim izborom nešto promenitiu odnosu prema Beogradu, odgovorila da to ne zna, ali da se nada da hoće, jer je to u interesu svih građana regiona, bez obzira da li su Srbi ili Albanci ili bilo koje nacije.

"Nadam se da će nova vlada, biti dovoljno odgovorna, pre svega, prema svojim građanima, da ne vode populističku politiku, već da razmišljaju o tome šta je potrebno uraditi da bi ekonomski ceo region, a posebno KiM, stajali malo bolje. Da bi građani živeli bolje, imali više radnih mesta, veće plate, investicije...", rekla je Brnabićeva.

To se može, kako je ocenila premijerka, "samo ukoliko sarađujemo, razgovaramo i ukoliko je situacija stabilna i mirna".Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020