Vesti
Politika

Vučić: Lepo je vreme. Šta da kažem drugo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje uoči susreta u Berlinu da ne zna kako i o čemu može da razgovara sa predstavnicima Prištine.
Vučić: Lepo je vreme. Šta da kažem drugo?
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

On je izjavio danas da je veoma zabrinut zbog odluke Centralne izborne komisije da odbije kandidature predstavnika Srpske liste za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova ocenivši to kao brutalno ukidanje demokratije.

"Veoma, veoma, veoma sam zabrinut zbog mere da se Srpskoj listi ne dozvoli da učestvuje na izborima. Mi smo potpisali Briselski sporazum... u tački sedam ili osam nam se nameće kao obaveza učešće na izborima po kosovskim zakonima, ali im sada smeta što Srpska lista pobeđuje", rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

Vučić je dodao da je uložen ogroman novac kako bi se uništio ugled Srpske liste i kako bi se ona razorila, a Srbi odvojili od Beograda i Srbije. Prema njegovim rečima, stranci su napravili svoje medije na severu Kosova kako bi vodili kampanju za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu.

"Ali nisu uspeli, jer Srbi sve znaju, oni će biti uz svoj narod i državu. Videli su da im ni milioni dolara ne pomažu da promene volju srpskog naroda", dodao je. Vučić je rekao i da su "Albanci mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a da sada, kada su Srbi rekli da će izaći i ponovo pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne sviđa Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju ili Veseljiju".

On je rekao da ne zna o čemu bi u ovom trenutku razgovarao sa Prištinom.

"Uvek sam poštovao kancelarku Merkel i predsednika Makrona. Siguran sam da su pametniji od mene i da će nešto da smisle. Ja u ovom trenutku ne razumem kako i o čemu da razgovaram sa Prištinom", dodao je Vučić koji je rekao da će Kosovo biti jedna od ključnih tema i u njegovim susretima sa predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

Kancelarki Merkel i ostalim liderima u Berlinu postaviće, kaže, pitanje kako se naziva to kad nekome branite da se kandiduje.

"Neću da kažem na šta me to podseća, kad nekome branite da se kandiduje zato što vam se ne sviđa njihova politika, iako nema ništa protivzakonito, niti narušava nečija ljudska prava... Razmislite kako se to naziva", rekao je Vučić.

Dodao je da će i o tome da razgovara i sa Putinom i Sijem, iako je, kaže, siguran da oni dele njegovo mišljenje.

Upitao je i šta očekuju da će biti odluka Srpske liste posle 10. maja.

"Očekujete da Srbi kažu - nametnite nam da predsednik Srba bude Rada Trajković, a predsednik vlade Srba Slobodan Petrović... Pa, za njih niko neće da glasa, ne mogu da dobiju 50 glasova", rekao je Vučić.

Kako kaže, zovu ga svakog dana i pitaju da li ima nešto da uradi da odobrovolji Albance. Kažete samo: dobro, hvala, kako ste, lepo je vreme napolju. Šta da kažem drugo. Moje je da zastupam interese Srbije, a ne da se dodvoravam nekome da bih obezbedio sebi fotelju", kaže Vučić.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020