Vesti
Politika

Vučić: Kurtijeve pretnje jako me brinu, a niko na njih ne reaguje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Kurti ne želi sporazum u kojem bi morao da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) pre neformalnog priznanja Kosova. 
Vučić: Kurtijeve pretnje jako me brinu, a niko na njih ne reaguje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Vučić je ocenio da na pregovorima u Briselu nije došlo do pomaka jer Kurti to nije želeo.

On je istakao da je posebno zabrinut zbog Kurtijeve izjave da će Srpska lista da pati i da plati, a koja je prošla bez ičijeg komentara ili osude.

Vučić je dodao i da je šef evropske diplomatije Žozep Borel direktno Kurtija okrivio za neuspeh pregovora, ali da su odmah potom Nemci rekli da su krive obe strane, kao i da je portparol Evropske komisije Peter Stano takođe upotrebio istu formulaciju.

"Jednostavno, stvari tako stoje. Ali meni je drago da se mi ipak ponašamo konstruktivno. Nravno, zabrinut sam. Pogotovo posle onakvih izjava i direktnih pretnji Aljbina Kurtija, ali mogu da kažem da Srbija neće ostaviti svoj narod na severu Kosova i Metohije", naglasio je Vučić.

On je u Nišu, gde je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prisustvovao prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije (VS) istakao da je Srbija snažnija u smislu broja bolnica, izgrađenih kilometara autoputa, u smislu novootvorenih fabrika, broja radnih mesta, u smislu standarda građana, novih škola.

"Srbija je danas druga zemlja u odnosu na onu koja je bila pre samo deset godina", istakao je Vučić.

Dodao je da će Vojska Srbije (VS) dobiti značajna sredstva, odnosno oruđa i oružja i da Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost.

"Ne želimo da budemo ni u jednom bloku. Tako će biti i u buduće. Jednostavno, dičimo se svojom neutralnošću i svojom zastavom, svojom trobojkom", naglasio je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara šta se dešava sa formiranjem pokreta koji je najavio i koje kasni, rekao da mu je jako drago što građane to interesuje.

"Zbog obaveza koje imam kao predsednik Srbije nisam stigao da se posvetim tom pitanju. Kao odgovoran političar, kome je Srbija na prvom mestu, nisam mogao da zapostavim predsedničke obaveze i dužnosti zbog formiranja pokreta. Jednostavno nisam stigao da pripremim platformu koja bi bila ujedinjujuća. Ja se ne igram države i naroda", istakao je Vučić.

Na pitanje novinara kako komentariše da je za protekla tri dana u novinama objavljeno preko 40 negativnih tekstova o njemu, predsednik Vičić je rekao da ga takvi tekstovi više ne uzbuđuju.

"Ranije jesu, ali sada više ne. Shvatio sam da je to zato što se borim za normalnu zemlju. Za građane. Za prosperitet", posdvukao je Vučić.

On je dodao da opozicija traži izbore i da će ih i dobiti, ali da moraju jasno da kažu šta i kada ih žele.

"Oni su politički nepismeni pa ne umeju precizno da napišu ni šta žele. Kao da ne znaju proceduru pa ne znaju ni da napišu da li žele izbore ili raspisivanje", rekao je Vučić.

Dodao je da će u svakom slučaju izbore dobiti.

"Ja nisam kao oni. Mi smo svojevremeno tri godine tražili izbore. Pajtić je sa šest odsto podrške u pokrajini držao vlast do poslednjeg dana", zaključio je Vučić.Ostale vesti

Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023
Stano o hapšenjima: Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima na Kosovu
Evropska Unija je u kontaktu sa vlastima u Prištini kako bi dobila sve informacije o poslednjim hapšenjima Srba na severu Kosova, pod optužbom da su počinili ratne zločine.
  • 21.09.2023