Vesti
Politika

Vučić: Kurti za jutro pripremio smenu srpskih komandira i policajaca

Nakon što je Sudski savet u Prištini suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, za jutro je pripremljena smena svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić: Kurti za jutro pripremio smenu srpskih komandira i policajaca
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

"Po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je danas iz kosovskih institucija srpski sudija Ljiljana Stevanović. Za ujutru je primpremljena smena svih srpskih komandira i policajaca koji su bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu", saopštio je Aleksandar Vučić na Instagramu.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vest o suspenziji Stevanovićeve objavio je Sudski savet, a ranije je informaciju o pokretanju disciplinskog postupka protiv sudije potvrdila Antigona Uka-Lutfiu, portparolka Vrhovnog suda.

Tvrdi da je Aljbin Kurti "rešio da napadne Srbe" i kaže da je Kurti pogazio Briselski sporazum, kao i da po "njegovoj volji i volji onih koji ga štite, Briselski sporazum više ne postoji".

"Kurti je taj koji hoće da sruši mir na Kosovu i Metohiji i taj koji odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde živi - i na jugu i na severu Kosova i Metohije", kaže Vučić.

Ističe da Srbija želi da sačuva mir i zbog svega upozorava i zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu.

"Moja poslednja poruka je - šta god činili, Srbija će biti uz svoj narod", naglasio je Aleksandar Vučić.

Sudski savet Kosova suspendovao je ranije danas Ljiljanu Stevanović, predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici, zato što je prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre dva dana u Beogradu.

Vest o suspenziji Stevanovićeve objavio je Sudski savet, a ranije je informaciju o pokretanju disciplinskog postupka protiv sudije potvrdila Antigona Uka-Lutfiu, portparolka Vrhovnog suda.



Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022