Vesti
Politika

Vučić: Kriza nije lažna, cilj Prištine da protera Srbe i Srbiju s Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je akcija uvođenja taksi na robu iz Srbije i sprečavanje isporuke robe srpskom stanovništvu Priština pokrenula sa ključnim ciljem zauzimanja severa i proterivanja Srba iz ostatka Kosova i Metohije.
Vučić: Kriza nije lažna, cilj Prištine da protera Srbe i Srbiju s Kosova
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

"A zašto delovi međunarodne zajednice u tome učestvuju ili ćutke prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i veruju da je moguće da tako Albanci reše i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu. Oni su tu kašu zakuvali i sada ne mogu da izađu iz toga. A vide da ih njihovo ’čedo’ više ne sluša kao ranije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su svaki put kada bi se povećavao otpor Srba sa Kosova sledili pojačani pritisci iz Prištine, hapšenje i maltretiranje a da su u tome učestvovali i pojedini srpski političari.

"Kompletna saradnička mreža je uvek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinskih službi sa zapada", rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Vučić je rekao da je ona složena i sve teža, da su teškoće sa snabdevanjam sve veće i da osim hrane nedostaju i lekovi i medicinski materijal.

Vučić je ocenio da uvođenje taksi od 100 odsto zapravo znači zabranu trgovine, jer ni sa taksom od 10 odsto nije moguće biti konkurentan na tržištu, i dodao da su Albanci u međuvremenu zaplenili 16 kamiona sa robom i privodili vozače koji su pokušavali da isporuče alternativnim putevima robu do severa Kosova.

On je dodao da je ponosan na srpski narod sa Kosova koji nije želeo da kupuje robu iz kamiona koje su prištinske vlasti poslale i što su tako pokazali da su "jedinstveni u gandijevskom nenasilnom otporu".

Vučić je rekao i da je danas razgovarao sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom koji je, kako je rekao, bio jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova, ali sa kojim je imao korektan razgovor.

"Nadam se da će i njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stavranjau uslova za nastavak dijaloga. Da li je to realno? Videćemo. Što pre nastavimo, postojaće mogućnost za smanjivanja tenzija, a od značaja je za sve nas da te tenzije budu dramatično niže nego što su danas", rekao je Vučić.

"Ništa se ne rešava time da imate dva čoveka na svojoj strani"
Predsednik Srbije je podsetio da će francuski predsednik Emanuel Makron ovog meseca poseteti Srbiju.

Kazao je i da je trebalo da se 23. ili 24. jula sastane sa nemačkom ministarkom odbrane Ursulom fon der Lejen, ali da zbog njenog imenovanja za šeficu Evropske komisije do tog susreta verovatno neće doći.

On je čestitao novim čelnicima EU i poželeo im uspeh, ali je dodao i da lični odnosi neće opredeljivati politiku Unije prema Srbiji niti obrnuto.

"Ne rešava se ništa time da li imate jednog ili dva čoveka na svojoj strani, to (problem Kosova) mora da se reši jednog dana dogovorom Srba i Alabanaca", poručio je.

Vučić je kazao i da je pad industrijske proizvodnje registrovan isključivo zbog pada proizvodnje u Fijatu od čak 40 odsto i remonta u NIS-u, ističući da su ostale novootvorene fabrike uspele gotovo da nadomeste taj ogromni minus.

Istakao je i da Srbija beleži veći privredni rast u drugom kvartalu, izrazivsi očekivanje da će BDP do kraja godine porasti za 3,7 ili 3,8 odsto.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020