Vučić: Kosovo ključno pitanje

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek ’izvuku’", rekao je Aleksandar Vučić u zajedničkom obraćanju sa predsedavajućim spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Makalisterom.

Podeli ovaj članak sa:
  • Dejvid Mekalister i Alekandar Vučić (Foto RTS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Makalistera, da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu. "Kada zemlja bude spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama, poručio Makaliste."

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić posle sastanka sa Makalisterom.

Nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU, Vučić je naveo da niko ne pita Srbiju ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetio je da neke zemlje članice EU, naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

"To je stvar Evropske unije."Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", istakao je predsednik Srbije.

Makalister: Srbija u EU onda kada bude spremna

Makalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan, kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

"Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi", rekao je Makalister.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane