Vesti
Politika

Vučić: Kosovo je uvek tema sa EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna šta može da očekuje od platforme o Kosovu koju bi predsednik Srbije trebalo da mu dostavi posle prvomajskih praznika.
Vučić: Kosovo je uvek tema sa EU
Aleksandar Vučić (Foto Kim arhiva)

On je kazao da je predsednik Tomislav Nikolić upoznat sa svime što se od Srbije traži na putu ka Evropskoj uniji i dodao je da ne krije o čemu se razgovara sa Eu kao i da je “tema uvek Kosovo”.

Premijer je kazao da sa Evropskom unijom razgovara o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i o “Parku mira” u Kosovskoj Mitrovici.

“Nemačka ima primedbe na postizanje dogovora sa Prištinom oko energetike, a mi tu imamo svoje uslove na kojima insistiramo. Što se tiče priča o navodnim zahtevima da potpišemo sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, puštite šta piše u novinama, niko nikad nije nešto slično pomenuo”, kazao je predsednik Vlade Srbije.

Vučić je naveo da je dobio poziv da učestvuje na ministarskoj konferenciji 18. maja i da će tražiti podršku za Srbiju i otvaranje pregovaračkih poglavlja.

“Počinje prava ofanziva Srtbije, uskoro idem i u Berlin i na svaki način idemo da se borimo za otvaranje poglavlja što pre”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023