Vesti
Politika

Vučić: Kompromis, ali da ne budemo jedini gubitnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu da je pred Srbijom težak put u reformama u vladavini prava, kao i teška prepreka koja se tiče rešavanja odnosa Beograda i Prištine.
Vučić: Kompromis, ali da ne budemo jedini gubitnik
Aleksandar Vučić i Angela Merkel (Foto Blic)

Na konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Vučić je rekao da je Srbija spremna za kompromisno rešenje tako da i jedna i druga strana nešto izgube i dodao da "Srbija ne sme da bude potpuni gubitnik".

Vučić je rekao da se nada da će uz podršku Nemačke i Merkelove biti postignuto kompromisno rešenje za Kosovo.

On je rekao da se "beskrajno raduje" boljoj saradnji Srbije i Nemačke.

Vučić je dodao da je ponosan što je napravljen sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima i na teritoriji Srbije i Nemačke što vodi do "konačnog političkog pomirenja".

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka sa Vučićem da Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje je da nastavi započete reforme.

Merkelova je ocenila da pregovori o pristupanju EU mogu biti uspešni samo ako se nastave reforme u vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i napori u vezi pomirenja sa Kosovom.

Ona je navela da je sa Vučićem razgovarala o tome kako da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, ali da nije ona ta koja će propisati šta mora da se desi.

Nemačka kancelarka je navela i da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije, sa nizom direktnih investicija i više od 40.000 zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji.Ostale vesti

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021
Lajčak: Dijalog može biti završen za nekoliko meseci
Specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. predsednicom Kosova Vjosom Osmani i poručio, nakon sastanka, "da Kosovo i Srbija treba da odluče koliko brzo žele da idu napred", kada je dijalog u pitanju.
  • 02.03.2021
Kurti: Dijalog nije ni prvi ni drugi prioritet
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, sinoć je izjavio da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet vlade.
  • 02.03.2021