Vesti
Politika

Vučić: Kfor smatra da nema potrebe za povratkom vojske Srbije na Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Kfor smatra da nema protebe za povratkom vojske Srbije i oružanih snaga Srbije na KiM, pozivajući se na Rezoluciju 1244.

Vučić: Kfor smatra da nema potrebe za povratkom vojske Srbije na Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto Zoran Mrđa/FoNet)

On je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, naveo da smo svi znali i očekivali taj odgovor.

Prema njegovim rečima, Kfor se nije pozvao na deo Rezolucije po kojem je moguće da odbiju to.

„Ja ne mislim da se mnogo ko pita o odgovoru, čini mi se da smo svi znali i očekivali taj odgovor. U svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, a potom i preko vojnog kabineta sam i ja dobio na upoznavanje, odgovorili da nema potrebe za povratkom vojske Srbije i oružanih snaga Srbije na teritoriju KiM, pozivajući se na Rezoluciju 1244 gde ističu svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo Rezolucije gde je to dozvoljeno“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, pismo je uručeno na Badnje veče. Vučić smatra da bi pozitivan odgovor na taj dan bio u redu, te da nije umesno negativan odgovor poslati na takav praznik.

Predsednik Srbije bio je juče, za Božić na Hilandaru. Po povratku u Beograd u zgradi predsedništva mu je uručen odgovor Kfor-a.Ostale vesti

Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023
Eskobar: Dogovor pravno obavezujuć, fokusiranje na potpis nepotrebno

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.

  • 20.03.2023