Vesti
Politika

Vučić: Još jedno povlačenje priznanja, slede teške odluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na jednom od sastanaka u Njujorku dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i da će Srbija raditi na tome i ćutati dok kosovska strana ne bude pokušala da uđe u neku od međunarodnih institucija, kada će se iznenaditi brojem zemalja koje misle drugačije.
Vučić: Još jedno povlačenje priznanja, slede teške odluke
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa predsednikom vlade Albanije Edijem Ramom na otvaranju Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije)

On je u izjavi Radio-televiziji Srbije istakao da Ujedinjene nacije (UN) danas imaju manju ulogu u svetu, jer su velike sile preuzele sve na sebe i defakto prethodnih decenija rušile Povelju UN.

Kada je reč o samitu šefova država u Njujorku, Vučić tvrdi da ne pamti da ih je bilo više nego danas.

"Mi ćemo u narednih sedam do 10 dana donositi teške odluke i verujem da ću se naredne nedelje obratiti sa nekim merama i odlukama važnim za bezbednost Srbije", poručio je Vučić.

O situaciji u Ukrajini Vučić kaže da se svet iz faze specijalne vojne operacije približava velikom svetskom sukobu kakav nismo imali od Drugog svetskog rata.

"Za nas ne postoje lepe i lake vesti i očekujem da ćemo videti samo dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Rusije, ali i Zapada i Kine", istakao je Vučić.

On je najavio da će se u Njujorku sastati sa ministrom spoljnih poslova Kine, ali i da ga očekuju sastanci sa šefom spoljnih poslova Evropske unije Žosepom Borelom, generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, kao i Bernarom Kušnerom.

Predsednik Srbije je kazao da će u sutrašnjem govoru u Ujedinjenim nacijama preskakati kurtoazna obraćanja.

"Važno je da će sadržaj biti precizan i tačan i da ostane zabeleženo šta sam rekao u UN o onome što se dešavalo i što se dešava na Balkanu", kazao je Vučić.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022