Vesti
Politika

Vučić: Iznete činjenice, a ne politički stavovi

Svi sada znaju da smo mi ti koji smo pokvarili narativ jedinstva u borbi za očuvanje teritorijalng integriteta, jer smo ih podsetili na licemerje iz prošlosti kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i Povelje Ujedinjenih nacija u slučaju Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić srpskim medijima u Njujorku.
Vučić: Iznete činjenice, a ne politički stavovi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na američkoj televiziji Njuzmaks (Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije)

"Jesam li time učinio dobro za zemlju, da naši ljudi budu ponosni, da li smo napravili dobro za zemlju? Argumentovano smo branili našu poziciju i pokazali da nismo šaka zobi, iako smo mali", rekao je Vučić u izjavi izveštačima beogradskih medija.

"Podigli smo svoju cenu i u stanju smo da se borimo za svoje stavove", istakao je Vučić i naglasio da to nije pitanje snage ili moći Srbije.

"To je promena narativa i to prolazi teže, ako ih neko podseti da se nisu tako zalagali za teritorijalni integritet i Povelju UN pre nekoliko godina ili decenija ranije", rekao je Vučić i predvideo da će se zato insistirati na bržem rešavanju kosovskog čvora.

"Neće nam biti nimalo lako, ali imamo li izbora? Jesmo li nešto drugo mogli da kažemo", upitao je šef države.

"Mislim da dovoljno poznajem odnose u međunarodnoj zajednici i politički sam veteran, a sve što sam rekao bile su birane reči kojima su iznete činjenice, a ne politički stavovi", predočio je Vučić.

On je rekao da se sastao sa Džejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, dodajući da je to bio jedan od najvažnijih susreta koje je imao na marginama Generalne skupštine UN.

"Imali smo veoma otvoren i iskren razgovor, a kada je takav (razgovor), on uvek mora doneti neku dobrobit, ali videćemo da li će biti i blagorodna", naveo je on.

"Upoznali smo se, govorio sam o stavovima Srbije i dogovorili smo da zajednički damo sve od sebe da pojačamo ekonomske aktivnosti između Srbije i SAD", istakao je Vučić.

On je naveo i da je sa predsednikom Irana govorio o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i odnosima u međunarodnoj areni, ukazujući da se on ne bavi unutrašnjim pitanjima drugih zemalja.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa kineskim šefom diplomatije razgovarao je o odličnim odnosima dve države.

Vučić je rekao da je čitao "nepostojeći papir" o predlogu za rešavanje pitanja između Beograda i Prištine, ali ga nije prihvatio jer bi za njegovo pojavljivanje u javnosti njega okrivili.

"Mi ne bismo ratovali, ali razumemo snagu Prištine i njenog oružja... Oni svoj posao, mi svoj", rekao je Vučić.

On je dodao i da ga ne pogađa mnogo što je Srbija stavljena na listu za monitoring organizacije CIVIS povodom situacije oko Evroprajda, njegove zabrane, a potom i održavanja.

"Nek nas prate, mnogo me ta vest pogodila", rekao je ironično Vučić.

Upitan da li će se Srbija pridružiti novom paketu sankcija Rusiji koji se očekuje u EU, Vučić je rekao da ne zna "šta su smislili".

"Otkud znam šta su smislili. Tek ćemo videti da li ima neki veze sa nama ili ne, kao u slučaju ruske nafte", naveo je on.

"Da li sam srećan ovim što vidim, nisam, jer nema ništa mnogo lepo na vidiku. Kod nas će biti veće penzije, plate, značajno veći minimalac, ali da li će u svetu prestati tuča i rat - neće. Neće da prestane i biće samo teže", predviđa Vučić.

"Govorili su neki ma to onaj ludak i drama kvin priča, a sve je bilo istina šta sam rekao, kao i pre dve večeti o odluci Vladimira Putina, šta će da čini. Geopolitička situacija ide u kanal i prisustvovaćemo velikom, velikom svetskom sukobu, a gledaćemo da Srbija preživi", rekao je Vučić.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022