Vesti
Politika

Vučić: Iz Prištine najavili da će podneti zahtev za prijem u Savet Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da će Beograd odgovoriti "odgovorno i ozbiljno", ako Kosovo podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.
Vučić: Iz Prištine najavili da će podneti zahtev za prijem u Savet Evrope
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto Božana Pavlica/Fonet)

Uoči neformalne večere sa liderima sa Zapadnog Balkana, koju šef evropske diplomatije organizuje dva puta godišnje, Vučić je povodom najave šefice kosovske diplomatije Donike Gervale da će Kosovo sutra aplicirati za članstvo u Savetu Evrope rekao da je „očigledno da neki ljudi rade na destabilizaciji celog regiona i na destabilizaciji Srbije“.

„Večeras ću govoriti više o tome posle sastanka. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni Rezolucija SB UN 1244. U potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog javnog prava da podrži nešto takvo. Mi ćemo odgovoriti odgovorno i ozbiljno i snažno štititi našu zemlju“, rekao je Vučić.

On je kazao i da ga na večeri "ne očekuju jednostavni razgovori" zbog mnogih pitanja koja su iskrsla, ali da je Srbija "značajno opredeljena za ubrzanje puta u EU".

"Verujem da će to biti uzajamno i uveren sam da možemo da postignemo konkretnije rezultate u toj saradnji. Očekujemo važne posete do kraja meseca", kazao je Vučić.

Povodom poziva šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da oni na Zapadnom Balkanu koji se još nisu uskladili sa odlukama EU povodom rata u Ukrajini to učine, Vučić je upitao čemu persiranje, kada je Srbija jedina u regionu koja se nije pridružila sankcijama Unije Rusiji. On je komentarisao i navode da zemlje koje se ne pridruže sankcijama Rusiji više neće moći da učestvuju na sastancima sa EU.

"Oni (EU) su moćni i jaki, mi smo mali i slabi. Oni mogu da rade šta im je volja, a mi ćemo u skladu sa svojim interesima da donosimo odluke", naveo je.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022