Vesti
Politika

Vučić: Iz Prištine najavili da će podneti zahtev za prijem u Savet Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da će Beograd odgovoriti "odgovorno i ozbiljno", ako Kosovo podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.
Vučić: Iz Prištine najavili da će podneti zahtev za prijem u Savet Evrope
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto Božana Pavlica/Fonet)

Uoči neformalne večere sa liderima sa Zapadnog Balkana, koju šef evropske diplomatije organizuje dva puta godišnje, Vučić je povodom najave šefice kosovske diplomatije Donike Gervale da će Kosovo sutra aplicirati za članstvo u Savetu Evrope rekao da je „očigledno da neki ljudi rade na destabilizaciji celog regiona i na destabilizaciji Srbije“.

„Večeras ću govoriti više o tome posle sastanka. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni Rezolucija SB UN 1244. U potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog javnog prava da podrži nešto takvo. Mi ćemo odgovoriti odgovorno i ozbiljno i snažno štititi našu zemlju“, rekao je Vučić.

On je kazao i da ga na večeri "ne očekuju jednostavni razgovori" zbog mnogih pitanja koja su iskrsla, ali da je Srbija "značajno opredeljena za ubrzanje puta u EU".

"Verujem da će to biti uzajamno i uveren sam da možemo da postignemo konkretnije rezultate u toj saradnji. Očekujemo važne posete do kraja meseca", kazao je Vučić.

Povodom poziva šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da oni na Zapadnom Balkanu koji se još nisu uskladili sa odlukama EU povodom rata u Ukrajini to učine, Vučić je upitao čemu persiranje, kada je Srbija jedina u regionu koja se nije pridružila sankcijama Unije Rusiji. On je komentarisao i navode da zemlje koje se ne pridruže sankcijama Rusiji više neće moći da učestvuju na sastancima sa EU.

"Oni (EU) su moćni i jaki, mi smo mali i slabi. Oni mogu da rade šta im je volja, a mi ćemo u skladu sa svojim interesima da donosimo odluke", naveo je.Ostale vesti

Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022