Vesti
Politika

Vučić: Imam govornu manu, držim se međunarodnog prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se drži međunarodnog prava i potpisanih sporazuma i da nema nekog ko bi mogao da utiče na njega da promeni "misaoni tok" u budućnosti.

Vučić: Imam govornu manu, držim se međunarodnog prava
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug/Zoran Žestić)

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija, da "Vučić samo priča o ZSO", predsednika Srbije je odgovorio.

"Ja imam govornu manu, u pravu je Kurti, držim se međunarodnog prava, držim se Povelje UN i držim se potpisanih sporazuma. Nema logopeda, mada on nema veze sa tim, ili nekog ko bi mogao da utiče na moj misaoni tok, koji bi mogao nešto slično da promeni u budućnosti".

Nije realno da Nemačka povuče priznanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije realno da Nemačka povuče priznanje Kosova i ocenio da će se Srbija svakako suočavati sa ne lakim pritiscima.

Na pitanje novinara da prokomentariše zahtev poslanika Alternative za Nemačku u Bundestagu koji traže od Berlina da povuče priznanje Kosova, Vučić je kazao da to nije realno, jer politiku vodi vlada Olafa Šolca, ali je za njega, kaže, važno da postoje mnogi racionalni stavovi u Evropi.

"Ali mi ćemo se svakako suočavati sa ne lakim pritiscima, ali i po tom pitanju je bilo bezbroj neistina i laži prethodnih dana, jer mnogi su bili strašno nervozni, ljuti, nadajući se da ću ja nešto da potpišem i nadajući se da će moći da kažu da je Srbija izgubila, jer oni nikada nisu bili ni zabrinuti za Srbiju već su zabrinuti za svoje fotelje i mogu li da se dočepaju tih fotelja i pune kase za koju nisu zaslužni", rekao je Vučić novinarima u Dohi.

Kako kaže, najbolje mu je kada mu govore o tome da je danas situacija drugačija i da je 27 zemalja povuklo priznanje Kosova, a u njihovo vreme nijedna zemlja to nije učinila.

"Sad vi slušate te ljude koji vam sole pamet i drže predavanja pozivajući se na argumente koje smo mi stvorili, napravili i sproveli u delo i vi stanete i pitate se ko je ovde lud, o čemu se ovde radi", prokomentarisao je Vučić.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023