Vesti
Politika

Vučić i Trenta o ulozi Kfora na Kosovu

Kfor, kojim komanduje italijanski general, nastaviće da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu, izjavila je ministarka odbrane Italije Elizabeta Trenta u razgovoru sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.
Vučić i Trenta o ulozi Kfora na Kosovu
Sastanak dve delegacije (Foto Tanjug)

Trenta je rekla da Italija poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali i da ceni opredeljenje naše zemlje za saradnju sa NATO-om, a posebno učešće pripadnika srpske vojske u mirovnim misijama UN i EU širom sveta, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Ministarka Trenta je naglasila da Italija smatra da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Dvoje sagovornika su se saglasili da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Vučić je, govoreći o regionalnoj situaciji, izrazio veliku zabrinutost zbog koraka koje Priština preduzima za formiranje kosovske vojske, upozorivši da bi Srbija, eventualnim ulaskom te vojske na sever Kosova i Metohije, bila "saterana u ćošak".

Posebno je ukazao na to da nijedan međunarodnopravni dokument ne predviđa formiranje kosovske vojske i izrazio očekivanje da će Italija razumeti da bi takvi neodgovorni potezi mogli da ugroze mir i stabilnost i dovedu do tragičnih posledica.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020