Vesti
Politika

Vučić i Tači u Davosu o nastavku dijaloga i rešavanju problema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. Vučić je za RTS rekao da su razgovarali o nastavku dijaloga i rešavanju problema.
Vučić i Tači u Davosu o nastavku dijaloga i rešavanju problema
Hašim Tači i Aleksandar Vučić (Foto Zeri)

Kako je naveo, ne razume zašto su prihvatili samo razmenu informacija kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali se nada da će oni pronaći njegove ubice.

Predsednik Srbije je poručio da je važno da se razgovara i razmišlja o budućnosti srpskog i albanskog naroda. 

"Imali smo sastanke sa Albancima koji su ovde predstavljeni u skladu sa onim kako je dogovoreno – dakle Kosovo zvezdica Rezolucija 12 44", rekao je srpski predsednik. 

Naveo je da je važno da nastavimo da razgovaramo i da razmišljamo o budućnosti i srpskog i albanskog naroda. 

Na konstataciju da će učestvovati na više skupova na kojima se "zapravo govori i o Srbiji i Kosovu" i na pitanje da li to treba da nas raduje ili zabrine, predsednik Srbije je rekao da se ovde ne govori o Srbiji i Kosovu, već o Beogradu i Prištini, a da Tači govori o Srbiji i Kosovu, dok neki ne govore uopšte o Srbiji i Kosovu... 

"Da, govori se o našim odnosima i nije laka godina pred nama, u svakom slučaju. Pošto ne mogu da komentarišem gluposti koje pojedini ljudi na srpskoj političkoj sceni izgovaraju – mi moramo da odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, hoćemo u budućnosti, i da imamo realan i ozbiljan pristup da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najviše što možemo", rekao je Vučić. 

On je naveo da je bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi mora da budemo pomalo ljuti i nezadovoljni. 

"Mi moramo da je odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, šta je to što hoćemo sa sobom. U budućnosti da imamo realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Da izgubimo najmanje što moramo a da dobijemo najviše što možemo i ja sam bezbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni i ljuti. Ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobiju ništa, mislim da je to pogrešan put i da on nikada neće dovesti ni do kakvog rešenja", rekao je Vučić. 

Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, "onda – hvala, doviđenja", rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je to rekao na pitanje da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se pitanje KiM rešilo, umesto "mrcvarenja" u Briselu, koje traje već godinama. 

Predsednik načelno ne odbacuje ni tu mogućnost, mada se, kako kaže, plaši da bi eventualna konferencija "prošla bez dogovora". 

Vučić je, naime, objasnio da o kakvom god formatu da je reč – "neko mora da pokaže dobru volju, da razume da je kompromis ne samo da očekujete u kojoj ćete formi dobiti sve", kao što to, primetio je, Tači očekuje, već moraju da postoje ustupci sa obe strane. 

"Ako ste u stanju da to uradite, spremni smo da razgovaramo. Ako vi kažete ’’Srbija mora da prizna Kosovo i to je to’’, onda, hvala, doviđenja", poručio je Vučić. 

Na pitanje da li je Priština spremna na kompromise, odgovorio je da nije u stanju da govori u njihovovo ime. 

"Biće oni po hodnicima, vidim da imaju dovoljno slobodnog vremena, pa ih pitajte", kazao je Vučić novinarima. Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021